Zenica

Sastanak Saveza udruženja poslodavaca ZDK

Održan IX sastanak Saveza udruženja poslodavaca ZDK
Održan IX sastanak Saveza udruženja poslodavaca ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održan IX sastanak Saveza udruženja poslodavaca ZDK- U Žepču je održan 9. (deveti) sastanak Upravnog odbora SAVEZA udruženja/udruga poslodavaca ZDK.

Domaćin ovog sastanka bilo je UDRUŽENJE PODUZETNIKA I POSLODAVACA (UPIP) ŽEPČE.

Članovima Upravnog odbora SAVEZA, privrednicima iz različitih općina Zeničko – dobojskog kantona, prezentovana je Inicijativa za formiranje Privrednih savjeta u svim općinama ZDK. Privredni savjeti već postoje u nekoliko lokalnih zajednica, a posljednji takav primjer je formiranje Privrednog savjeta Grada Zenica. Kroz Privredne savjete u općinama, udruženja poslodavaca treba da utiču na bolje poslovno okruženje u lokalnoj zajednici, ali i da poboljšaju komunikaciju sa lokalnim vlastima na obostranu korist.

Kao vruća tema na ovom sastanku Upravnog odbora SAVEZA, našle su se opomene pred tužbe koje Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u FBIH šalje privrednim subjektima. Privrednici su izrazili svoje nezadovoljstvo postojećim zakonskim rješenjem u ovoj oblasti. Postojećim propisima, država je svoju obavezu brige o ovoj kategoriji stanoviništva u potpunosti prebacila na privredu. Zakonski okvir u ovoj oblasti je nedorečen i kontradiktoran.

Posebno zabrinjava podatak da je postojeće zakonsko rješenje nametnulo finansijsku obavezu poslodavcima u FBIH koja je 5 puta veća u odnosu na obaveze poslodavaca u RS-u. Uvažavajući činjenicu da ovu kategoriju stanovništva treba uključiti u sve, pa i privredne tokove, poslodavci postavljaju pitanje ko ima pravo da ovoliko i na ovakav način optereti privredu u jednom entitetu i na taj način je učini nekonkurentnom. Posebni doprinosi koje poslodavci u FBIH trebaju plaćati u slučaju da ne zapošljavaju propisanu kvotu osoba sa invaliditetom su drakonski, dok u drugom entitetu takve „kazne“ za poslodavce uopće ne postoje.

Članovi Upravnog odbora SAVEZA su informisani o stupanju na snagu novog Pravilnika o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH. Naime, „stari“ Pravilnik je tokom prošle godine izazvao žestoke reakcije poslodavaca zbog ogromnih nameta u ovoj oblasti. Na žalost, konstatovano je da je „novi“ Pravilnik donio samo kozmetičke izmjene, bez rješavanja suštinskih pitanja: ko ima pravo i po uzoru na koje evropske države da zakonski nametne dinamiku obavljanja usluga dezinfekcije i dezinsekcije i na taj način optereti privredu ogromnim nametima, odnosno, da „izmisli“ novi parafiskalni namet u Federaciji BIH. S tim u vezi, usvojen je zaključak da se hitno reaguje na usvajanje novog Pravilnika o DDD-u.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno