Kultura

Održan festival sevdaha Vranduk 2015

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pobjednica Zeničanka Mirela Beganović. – Uokviru  IX Dana sevdaha „Vranduk-Zenica 2015“, u subotu 25.jula u dobrano popunjenoj Vrandučkoj tvrđavi održan je festival sevdaha „Vranduk – 2015“. Ovo je centralni dio ove tradicionalne manifestacije.
Inače, manifestacija se održava u organizaciji Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice, čiji je predsjednik Avdo Ismić.
Na ovogodišnjem festivalu sevdaha „Vranduk 2015“ nastupilo je osam izvođača sevdalinke iz Zenice, Mostara, Sarajeva, Kaknja, Visokog, Viteza…
Opšti utisak je da su svi takmičari zaslužili pobjedu na Festivalu sevdaha „Vranduk-Zenica 2015“ i da su garant opstanka pjesme sevdalinke, izuzetno vrijednog bosansko-hercegovačkog kulturnog naslijeđa.
Žiri je radio u sastavu: Refija Muslić, Nusreta Kobić i Avdo Ismić (izvršni producent festivala) i imali su tažak zadatak, jer je konkurencija bila na zavidnom nivou.
Donosimo odluke sa proglašenja pobjednika festivala:
1.Odlukom žirija osvojeno treće mjesto na Festivalu sevdaha „Vranduk-Zenica 2015“,  
   pripalo je izvođaču : MEHMED TUKULIĆ, VISOKO,
2. Odlukom žirija osvojeno drugo mjesto na Festivalu sevdaha „Vranduk-Zenica 2015“,
    pripalo je izvođaču : NAMIK HUSNIĆ, MOSTAR
3. Odlukom žirija osvojeno prvo mjesto na Festivalu sevdaha „Vranduk-Zenica 2015“,  
    pripalo je izvođaču : EMINA PORĆA : SARAJEVO
4. Glasovima publike, osvojeno treće mjesto Festivala sevdaha „Vranduk-Zenica 2015“,
    pripalo je izvođaču : MUHAMED TUKULIĆ, VISOKO
5. Glasovima publike osvojeno drugo mjesto Festivala sevdaha „Vranduk-Zenica 2015“,
    pripalo je izvođaču : KENAN DERVIŠEVIĆ, ZENICA
6. Odlukom žirija i glasovima publike, osvajač „Zlatnog vrandučkog zvekira“, generalni
    pobjednik Festivala sevdaha „Vranduk-Zenica 2014“ : MIRELA BEGANOVIĆ, ZENICA

Sve učesnike je pratio zenički „Rima band“, a u revijalnom dijelu su nastupili: Refija Muslić, Emina Hrustić, Melika Moranjkić i Nusreta Kobić.
Nakon proglašenja pobjednika u takmičarskom dijelu, uslijedila je dodjela nagrada i zahvalnica učesnicima, pokroviteljima i sponzorima, i svečanost zatvaranja manifestacije Dani sevdaha „Vranduk“-Zenica 2015.

Ambijent  u tvrđavi drevnog kraljevskog grada Vranduk  predstavlja poseban ugođaj za posjetioce, a planirani muzički program i sveukupni ambijent daju dodatni poticaj za afirmaciju historijskog kraljevskog grada Vranduka kao izuzetne turističke destinacije.
Generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Zenica, koji pruža finansijsku i svaku drugu podršku za održavanje ove lijepe tradicije.
Uprkos ovom teškom vremenu ova manifestacija je uspjela zadržati svoju tradiciju, mada su mnoge sa daleko dužom tradicijom organizaciono ugašene, što je garant da bi manifestacija Dani sevdaha „Vranduk-Zenica 2015“ mogla u budućnosti postati istinski kulturni brend ovog grada.

Generalni pokrovitelj manifestacije bio je grad Zenica, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i sporta ZE-DO kantona, BH Telekom, Arcelor Mittal, Almy d.o.o.Zenica, Askokomerc d.o.o.Nemila, sponzori: Restorani „Salčinović“, FIS d.o.o.Vitez, Cvjećara „Orhideja“ Zenica, ZENKO d.o.o.Zenica…
Medijski pokrovitelji: Rtvze, Naša riječ i Zenicablog.

vranduk1

Ekrem Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno