Sudske klupe

Određen pritvor: Imena uhapšenih Zeničana i Sarajlija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šestorici razbojnika uhapšenih u jučerašnjoj akciji MUP-a Kantona Sarajevo su završili u jednomjesečnom pritvoru. Pritvor je određen Elvisu Pašaliću (1987. Kakanj, nastanjen u Sarajevu), Sabahudinu (1965. Kakanj, nastanjen u Sarajevu) i Edinu (1990. Zenica, nastanjen u Sarajevu) Silajdžiji , Belminu Ahmetoviću (1993. Zenica, gdje je i nastanjen), te Arnelu Silajdžiji (1992. Zenica, nastanjen u Sarajevu) i Ervinu Tašakoviću (1994. SR Njemačka, nastanjen u Visokom) predloženo je određivanje mjere jednomjesečnog pritvora zbog organizovanja u kriminalnu grupu koja je počinila veći broj krivičnih djela.

Prijedlog je Kantonalnom sudu u Sarajevu nakon saslušanja osumnjičenih uputilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, potvrdio je za portal “Dnevnog avaza” Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva KS. Podsjetimo, jučer je uhapšeno je osam osoba zbog počinjenih razbojništava, teških krađa i izazivanja opće opasnosti u Kantonu Sarajevo.

hapšenjima prethodile dvomjesečne operativno-taktičke radnje kojima je identificirana organizovana grupu osoba koja je, po prikupljenim saznanjima, na području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantana Sarajevo najvjerovatnije izvršila više krivičnih djela razbojništava. Nefić je rekao da su policijski službenici, u toku kriminalističke obrade i u prisustvu postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i branitelja uhapšenih osoba, zadokumentovali i potkrijepili dokazima izvršenje 15 krivičnih djela teških oblika razbojništava na području Kantona Sarajevo, a na području općine Ilidža krivična djela paljevine dva motornih vozila koje su vršili neposredno prije izvršenja krivičnih djela razbojništava u “BH Poštu”, u naselju Tarčin i poslovni objekat u naselju Rakovica. Istakao je da su izvršioci koristili vatreno oružje i kape tzv. “fantomke”, te ispoljavali brutalnost i beskrupuloznost, što je vrlo često osim materijalne štete za posljedicu imalo i nanošenje povreda oštećenim osobama.

Na osnovu usmenih naredbi sudije za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu, a uz saglasnosti postupajućeg tužioca, izvršen je pretres objekata na šest lokaliteta i tom prilikom su pronađeni i izuzeti jedan puškomitraljez bez nožica, jedna automatska puška, dva pištolja, dva putnička vozila, više mobilnih telefona i SIM kartica, tri tablet uređaja, manja količina zlatnog nakita, pet kapa tzv. “fantomki”, veći broj srećki “Lutrije BiH”, garderoba i obuća korištena prilikom vršenja krivičnih djela, određena količina zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu i određena suma novca.
Nefić je naglasio da je više uhapšenih u potpunosti priznalo direktno učešće u vršenju krivičnih djela, a u rad su se uključili i policijski službenici Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Srednjebosanskog kantona, koji su do sada zadokumentovali ukupno 17 krivičnih djela. Također, rasvijetljeno je ukupno 20 krivičnih djela krađe stoke koja su u ranijem periodu izvršena na području općina Ilijaš, Vogošća, Ilidža i Hadžići, a s čijim izvršenjem se mogu dovesti u vezu pomenute osobe.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno