Kultura

„Odraz“ u Zenici: Promocija knjige i aplikacije nagrađivane autorice Lidije Sejdinović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promocija zbirke priča i pjesama “Odraz”, autorice Lidije Sejdinović bit će održana u ponedjeljak 2.10.2023. godine, u 19 h, u Gradskoj bibilioteci u Zenici, u okviru manifestacije “Mjesec knjige 2023”.

Knjiga „Odraz“, sastavljena je od trinaest kratkih priča i trinaest pjesama, te popratnih ilustracija. Originalna je po tome što je prva knjiga u Bosni i Hercegovni (a možda i šire), koja osim printane, ima i audioverziju unutar istoimene aplikacije. Kod za aplikaciju, besplatan za čitatelje i čitateljice, integrisan je u knjigu.

Na taj način, čitateljice i čitatelji za knjigom mogu posegnuti „u  svakoj prilici – pročitati ili poslušati pjesmu ili priču koja će ih podržati i pridržati kada odluče odvojiti par minuta za sebe u tišini doma, na pauzi na poslu, u šetnji, u autobusu“.

Lidija Sejdinović rođena je 1986. godine u Zagrebu. Od 2004. živi u Sarajevu gdje je završila Studij komparativne književnosti i bibliotekarstva. Piše za djecu i odrasle, a njene priče, pjesme i radiodrame su nagrađivane i objavljene u Bosni i Hercegovini, kao i u regionu.

Lidiju u „Odrazu“ pokreće ona težina koja pada na ženska pleća; bilo da se radi o zadiranju u intimu, odrastanju djeteta, žongliranju između porodičnog i poslovnog života, ili propitivanju vlastitih izbora. Ona poput Vidarice iz posljednje priče i pjesme, vida naše rane.

„Odraz“, iako napisan prvenstveno za žene, koristi i muškarcima. O tome svjedoče utisci čitatelja pristigli nakon promocije knjige održane u Sarajevu, u Amfiteatru Doma mladih.

U „Odrazu“, gradeći uvjerljive likove, koje možemo zamisliti na pozornici ispred nas, Lidija pripovijeda o dojilji, majci, ženi koja se ne želi udati, arhitektici, sekretarici, kućanici, tetki ili zaposlenoj starijoj ženi. Na jednostavan način šalje snažne poruke.

Uči nas o tome „kako biti svoja i grubo stršiti“, uči nas „bivati zbog same sebe“, ali i o tome kako nema pogrešnih izbora životnih puteva, niti onog bajkovitog „živjeti sretno do kraja života“. Uči nas ženskoj solidarnosti, nužnosti odmora, povezivanja sa unutrašnjim djetetom, hrabrosti i praćenju intuicije. Ona progovara i o ljubavi i dekonstruira idealiziranu ljubav. A posljednja priča, simbolički je ljekovita i ostavlja prostor čitateljicama i čitateljima da upišu značenje.

Lidijina poezija je prepuna aluzija i simbola, pa ne iznenađuje da njena recezentica, Indira Kučuk-Sorguč napominje da je Lidija „istinska lirska duša“, a da su njene pjesme „vanserijske, produhovljene, pune simbola i znakova koje treba iščitavati, slojevite i hiperrefleskivne“.

U raznim prilikama potražimo ogledalo, da provjerimo je li na nama sve na svome mjestu.  Još češće bismo trebali baciti pogled unutra, kaže Lidija koja Vas sa zadovoljstvom poziva u Gradsku biblioteku u Zenici, u ponedjeljak, 2.10.2023. godine, u 19 h.

Zapratite Facebook stranicu Odraz.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno