Biznis

Odobrena sredstva poticaja poljoprivrednim proizvođačima u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odobrena sredstva poticaja poljoprivrednim proizvođačima u ZDK – Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, donijela je više odluka o odobravanju poticaja poljoprivrednim proizvođačima u ovom kantonu.

Za devet privrednih subjekata koji se bave otkupom/preradom mlijeka odobrena su sredstva poticaja u iznosu od 213.446 KM. Ovu subjekti su u periodu od januara do septembra 2018. godine od kooperanata otkupili/preradili 10,6 miliona litara mlijeka.

Na ime podrške za držanje koka nosilja, odobrena su sredstva u iznosu od 70.356 KM za jedanaest farmera iz šest općina ZDK. Iznos podrške je 1,00 KM po jednoj koki nosilici, a prema propisanim kriterijima maksimalno do 20.000 KM po jednom proizvođaču.

Odobreno je 9.030 KM na ime poticaja za otkup ljekovitog bilja.

Za šest registrovanih udruženja pčelara odobreno je 7.278 KM na ime troškova provedene mjere kliničkog pregleda pčela na zaraznu bolest “Američka gnjiloća” u 2018. godini. Ova udruženja okupljaju 204 vlasnika pčelinjaka u ZDK.

Vlada je odobrila 4.400 KM za podršku razvoja udruženja u poljoprivrednoj proizvodnji i unapređenju uzgoja životinja, a pravo na poticaj ostvarilo je pet udruženja iz Tešnja, Maglaja, Visokog i Zenice.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno