Info

Odobren zajam od 50 miliona dolara za unapređenje zraka u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetska banka je danas Bosni i Hercegovini odobrila zajam od 46,10 miliona eura (50 miliona $) za Projekat unaprjeđenja zraka, kako bi se pomoglo u prevazilaženju izazova zagađenja zraka i ublažavanju njegovih posljedica po zdravlje i ekonomiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Negativni uticaji zagađenja ambijentalnog zraka su značajni i dalekosežni. Izloženost česticama PM2.5 (sitne čestice promjera manjeg od 2,5 mikrometra koje ulaze u disajne puteve) predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik i dovodi do respiratornih infekcija, karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i preuranjene smrti. Glavni izvori zagađenja su grijanje domaćinstava, s udjelom od približno 50 posto u emisiji PM2.5, i sektor transporta, s udjelom od oko 20 posto. Pored toga, institucionalni okvir i politike za upravljanje kvalitetom zraka u FBiH su fragmentirani i decentralizirani. Stoga je, u svrhu rješavanja ovih izazova, cilj projekta pružiti podršku vlastima u FBiH u uspostavljanju sveobuhvatnog i održivog sistema upravljanja kvalitetom zraka te provođenju mjera za smanjenje emisije zagađenja iz grijanja domaćinstava i transportnog sektora.

“Ulaganjem u mjere za unaprjeđenje kvaliteta zraka i smanjenje emisije zagađenja, ovaj projekt će doprinijeti dobrobiti stanovništva i sveukupnoj okolišnoj održivosti”, rekao je Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

“Investicije u čistu energiju i transport će ne samo smanjiti emisiju zagađenja nego će donijeti i druge koristi, kao što su smanjenje emisije stakleničkih gasova, ušteda energije, poboljšanje životnih uslova i otvaranje radnih mjesta”, dodao je.

Projekat je usmjeren na jačanje mehanizama i institucija za upravljanje kvalitetom zraka u svim uključenim kantonima u FBiH – Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Hercegovačko-neretvanski i Kanton Sarajevo – što uključuje direktne investicije u grijanje domaćinstava i aktivnosti transporta, kao pomoć za ostvarivanje smanjenja lokalne emisije PM2.5 za 19.000 tona tokom vijeka trajanja investicije. To smanjenje će se postići investicijama u održivo grijanje i mjere energetske efikasnosti u domaćinstvima, u širenje biciklističke infrastrukture, u podršku za zone niske emisije kao i nabavku vozila gradskog prevoza na čišći pogon u Kantonu Sarajevo.

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH se sastoji od trinaest projekata ukupne vrijednosti oko 770 miliona $. Projekti obuhvataju oblasti kao što su zdravstvo, modernizacija cesta, zapošljavanje i socijalna zaštita, energetska efikasnost, lokalna infrastrukturu, poljoprivreda i okoliš.

Autor: akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno