Zenica

Odmut i Sejmen

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prisjećajući se stare Zenice, starih običaja, ljudi, događaja i mjesta, u redovima koji slijede podsjetit ćemo vas kako su ime dobile mahale Sejmen i Odmut.

Mahala Sejmen graniči s Odmutom i Jalijom. Naziv ove mahale potiče od imena vojnika janjičarske vojske koji je sagradio i Sejmensku džamiju u XVI stoljeću za koju se smatra da je prva džamija u Zenici. Također, u istoj mahali u kojoj je nastarije džamija u Zenici bila je i najstarija javna česma čiji je izvor bio na Krču, a ukinuta je malo poslije okupacije Austro-Ugarske 1881. godine odnosno, izgradnjom pruge Sarajevo-Bosanski Brod. Ovaj izvor na Krču i dan danas postoji ali njime se služe samo stanovnici Krča i poneki pas ili maca koji se napiju vode. U stari vakat, brojni Zeničani i Zeničanke pili su vodu s krčkog izvora.

ODMUT

Odmut s jedne strane graniči s Drvenim mostom, s druge s mahalom Sejmen, a s treće je KPZ ZT Zenica. Naziv zbog koje Odmut nosi ovaj naziv je mutna rijeka Bosna na tom dijelu grada. Upravo na ovom dijelu Bosna je skretala udesno i s lijeve strane pravila mulj. Bojina česma, Hokuša i Česmica bile su tri česme u ovom naselju koje su u 16. stoljeću naselili Romi. Oni su bili kovači, kotlari, kalajdžije i sl. Međutim, početkom 20. stoljeća počeli su se i školovati pa su postali majstori brojnih zanata. Upravo zbog većinskog naseljavanja Roma, u vrijeme kada su kuće rušene i građene zgrade i dan danas jedna zgrada zove se Ciganka jer su se u nju većinski naselili Romi. Niti jedne česme koju smo spomenuli danas nema, a kuće sa dvorištima zamijenile su zgrade koje manje-više liče jedna na drugu.

Zeda.ba
Ukoliko želite podijeliti s nama priču o starim običajima, o ljudima koji su živjeli i radili u „staroj“ Zenici javite nam se. Ako imate fotografije stare Zenice, priču, anegdotu, ideju ili interesantnog sagovornika kojeg biste nam predložili, a da se sjeća starih vremena, pišite nam na [email protected], [email protected] ili nam se javite na Facebooku!

JALIJA2



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno