Politika

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada je jučer na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike imenovala Radnu grupa za izradu Politike demografskog razvoja i oporavka Federacije Bosne i Hercegovine.

Zadatak ove radne grupe je da najkasnije do 31.12.2023. godine izradi i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike dostavi dokument Politike demografskog razvoja i oporavka Federacije BiH, koji će na sistematičan i stručan način ponuditi konkretne, kratkoročne i dugoročne mjere na poboljšanju trenutne demografske slike u Federaciji BiH s posebnim fokusom na rješavanje problema odlaska mladih i smanjenja stope nataliteta, te sve prisutnije pojave ubrzanog starenja stanovništva.

Tehničku pomoć u radu Radne grupe pružat će Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNPFA BiH), koji će podržati i izradu dokumenta Politike demografskog razvoja i oporavka Federacije BiH.

Imenovanom Radnom grupom predsjedava Miroslav Jurešić, a u njenom sastavu su Dobrica Jonjić, Kenan Spahić, Ernis Imamović, Tarik Smailbegović, Asim Pandžić, Zaim Beriša, Vildana Doder, Adela Kulukčija, Bešćo Alibegović, Aida Resić Salkunić, Muamera Idrizović, Amir Cerić, Zlatan Tabaković, Šeila Cilović-Lagarija, Omer Korjenić, Emira Hodžić, Mersiha Jusić, Zlatan Hrnčić, Mirza Emirhafizović, Mirjana Milićević, Željko Blagojević, Faruk Hadžić i Tado Jurić.

INFORMACIJA U VEZI ZBRINJAVANJA RADIOAKTIVNOG OTPADA NA TRGOVSKOJ GORI

Vlada Federacije BiH primila je na znanje Informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma u vezi zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, Republika Hrvatska. Riječ je aktivnostima u vezi sa implementacijom istraživanja Grupe poslova 1.

Ova grupa poslova obuhvata geološka, geofizička, hidrogeološka, seizmotektonička i seizmološka istraživanja, te istražna bušenja predviđena Projektnim zadatkom Ekspertskog tima.

Institucije uključene u ove aktivnosti su federalni zavodi za geologiju i agropedologiju, te Federalni hidrometeorološki zavod i Agencija za vodno područje rijeke Save.

Usvojenim zaključkom Vlada Federacije BiH danas je zadužila Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH da za realizaciju prve faze ove Grupe poslova, osigura finansijska sredstva u iznosu od 205.000 KM.

Zaključak stupa na snagu narednog dana od dana donošenja i bit će objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

ODLUKE I ZAKLJUČCI

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija Federalna vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o računovodstvu budžeta u Federaciji BiH, a s ciljem harmonizacije uredbe sa zakonima o budžetima, računovodstvu i reviziji, te finansijskom upravljanju i internoj reviziji u javnom sektoru u Federaciji BiH.

Vlada je na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova donijela zaključak kojim daje saglasnost za produženje važenja Strategije BiH za sprječavanje širenja oružja za masovno uništavanje (2018-2022.) na period 2023-2027. godina, a po prethodno upućenom zahtjevu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Danas je Vlada  donijela odluku o izradi sektorske strategije razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u FBiH za period 2024 – 2033. godina.

Na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja Vlada je utvrdila Prijedlog odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana historijskog gradskog područja Jajce za period od deset godina i uputila je na donošenje Parlamentu Federacije BiH.

Na prijedlog resornog ministarstva data je saglasnost federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za potpisivanje Aneksa 4. Ugovora o koncesiji za eksploataciju izvora termalne vode termalne vode sa bunara Š-1-Šumatac Donji Purići-Velika Kladuša.

Na prijedlog resornog ministarstva donijete su odluke o poništenju odluka o izboru korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju za pozicije komplementarnih djelatnosti, kao i za pozicije sufinansiranje filmskih projekata za 2023. godinu od 26.4.2023. godine

Federalna vlada danas je donijela potrebne akte za raspisivanje javnog konkursa za izbor i imenovanje dva člana Vijeća za državnu pomoć BiH koje imenuje Vlada FBiH.

IZVJEŠTAJI I INFORMACIJE

Na prijedlog premijera prihvaćena je Informacija o pozivu Teniskog saveza BiH za članstvo u Počasnom odboru DAVIS CUP susreta reprezentacija BiH i SR Njemačke. Zaduženi su nadležno ministarstvo i stručna služba da za narednu sjednicu pripreme potrebne akte za izdvajanje 10.000 KM iz Tekuće rezerve Vlade FBiH za 2023. godinu, a u skladu sa zahtjevom Teniskog saveza BiH.

Vlada Federacije BiH primila je na znanje lzvještaj o radu Komisije za koncesije Federacije BiH za 2022. godinu, te ovaj izvještaj uputila Parlamentu FBiH radi razmatranja i usvajanja.

Odobren je Izvještaj o poslovanju i Izvještaj o ostvarenim prihodima i rashodima Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH za 2022. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Upravnog odbora Projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama” za Federaciju BiH za 2022. godinu.

Vlada je danas prihvatila Izvještaj o radu Nadzornog odbora Union banke d.d. Sarajevo za period 1.1.- 30.6.2023. godine.

Primila je na znanje Izvještaj o radu Nadzornog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2022. godinu, koji će sa prijedlogom odluke o prihvatanju predmetnog izvještaja dostaviti na razmatranje Parlamentu Federacije BiH.

Federalna vlada danas je upoznata sa Izvještajem o funkcioniranju informacionog sistema SOTAC u FBiH za 2022. godinu, koji je sačinilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, kao  i sa Informacijom o održanom šestom sastanku Pododbora za transport, energiju, okoliš i regionalni razvoj između Evropske unije i Bosne i Hercegovine od 24. aprila 2023. godine, sa predloženim zaključcima.

Prihvaćena je Informacija o Izvještaju o finansijskoj reviziji lzvještaja o izvršenju Budžeta FBiH za 2022. godinu, sa predloženim zaključcima.

KADROVSKA RJEŠENJA

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija u Komisiju za Program javnih investicija Federacije BiH, na period od četiri godine, imenovani su Alija Aljović (predsjednik), Rijad Kovač (zamjenik predsjednika), te Stipo Buljan, Mirsad Ibrović, Jadranko Puljić, Anamarija Magazinović i Azra Zaimović (članovi).

Vlada je odlukom osnovala Komisiju za izbor i imenovanja članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti Federacije BiH vrši Vlada FBiH, kao stalno radno tijelo Vlade. U Komisiju su imenovani Arijana Huseinović-Ajanović (predsjednik), te Marica Bulić, Fadil Mandal, Josip Nikolić i Fahrudin Smajlović (članovi).

Rješenjem je formiran Pregovarački tim Vlade FBiH za vođenje pregovora sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH u vezi Nacrta kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH. Šef Pregovaračkog tima je federalni ministar pravde Vedran Škobić, a članovi su federalni ministar finansija Toni Kraljević, te federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Izmjenom rješenja o osnivanju stručnog radnog tijela Vlade FBiH za pripremanje prijedloga drugostepenih rješenja koja donosi Vlada u skladu sa Zakonom o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama FBiH, u ovo tijelo imenovan je Sanjin Dugalić.

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike formirana je Ministarska koordinacija u oblasti socijalne politike u FBiH, koju čine federalni ministar rada i socijalne politike sa pomoćnikom, te resorni kantonalni ministri i njihovi pomoćnici. Njen zadatak je zajedničko djelovanje na unapređenju i jačanju sistema socijalne zaštite i podrške, kao i ujednačavanju socijalnih davanja na području cijele FBiH.

Za učešće u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama privrednih društava Vlada je danas  opunomoćila Senada Zekića (Aluminij d.d. Mostar), Adnana Mahmutovića (BNT-Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik), Elbisu Zagorčić (ArcelorMittal Zenica d.o.o.), Halku Balavca (Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo) i Amira Halilčevića (RMU „Banovići” d.d. Banovići), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno