Biznis

Odluka o nižim carinama

Privrednici BiH upozoravaju
Privrednici BiH upozoravaju
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Privrednici BiH upozoravaju: Odluka o nižim carinama ponovo čeka zadnji čas- Privrednici iz BiH, koji zapošljavaju više desetina hiljada radnika, i ove godine čekaju kraj decembra kako bi Savjet ministara BiH u zadnji čas produžio Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe.

Oni navode da je neprihvatljivo da se svaki put čeka kraj godine za donošenje ovako bitne odluke koja privrednicima iz BiH, posebno u tekstilnoj, obućarskoj i elektro industriji, omogućava povoljniju nabavku repromaterijala, odnosno da carine prilikom uvoza pojedne robe budu i do pet puta jeftinije.

Iz Savjeta ministara BiH kazali su da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH dao saglasnost na ovu odluku, te da će ona po automatizmu biti usvojena na sjednici Savjeta ministara BiH. Međutim, i pored toga, privrednici upozoravaju na situaciju iz prošle godine, kada Savjet ministara nakon saglasnosti UO UIO BiH nije usvojio ovu odluku i to na svega nekoliko dana pred kraj godine, te je ona donesena na telefonskoj sjednici, nakon velikog pritiska poslovne zajednice i javnosti, čime su spasene stotine radnih mjesta, ali i strane investicije.

Iz tog razloga ponavljaju svoj raniji stav da ovakva odluka mora biti trajna, kako se stalno ne bi čekao kraj godine i kako bi se na vrijeme mogli planirati poslovni aranžmani s inostranim partnerima, kojima ovakvim postupanjem postajemo neozbiljni.

Naime, privrednici tvrde da su u svojim planovima već ranije predvidjeli pogodnosti ove odluke i zaključili ugovore, pa bi ih neusvajanje odluke dovodilo u situaciju da otkažu te ugovore ili da posluju sa gubitkom, što bi na kraju proizvelo i otpuštanje radnika.

Inače, Privredna komora RS je još krajem oktobra uputila inicijativu ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću za produženje ove odluke do 31. decembra 2016. godine. Navode da je ova odluka u prethodnom periodu primjene već dala izuzetno dobre rezultate u sektoru proizvodnje obuće, gdje je u pojedinim privrednim društvima došlo do povećanja naloga od strane partnera, te povećanja broja zaposlenih i proširenja određenih kapaciteta.

“Pojedine fabrike obuće započele su i proizvodnju vlastite robne marke, što je u ovim izuzetno teškim uslovima privređivanja veliki iskorak”, rekli su iz Privredne komore RS. S obzirom na to da je cilj donošenja odluke pomoć industriji obuće, te elektroindustriji u smislu da se visoke carinske stope koje su plaćane pri uvozu repromaterijala, a koji nije porijeklom iz EU, smanje, odnosno izjednače sa stopama carine koje se primjenjuju pri uvozu iste robe u EU, Privredna komora RS smatra da je potrebno odluku produžiti na 2016. godinu, uvažavajući efekte koje ona ima na obim proizvodnje. Pored toga, naglasili su da je veoma važno da se procedura produženja odluke realizuje do kraja tekuće godine, kako bi privredna društva obezbijedila kontinuitet proizvodnje pod istim uslovima.

Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće “Bema” Banjaluka, rekao je da je nedopustivo da se konstantno čeka kraj godine i strepi da li će ova odluka biti donesena na vrijeme ili ne.

“Ta odluka mora biti stalna, a ne da se čeka zadnji čas, jer mi moramo da pravimo planove ranije”, kazao je Umičević i predložio nadležnim institucijama da ukinu carine na repromaterijal, čime bi, kako je kazao, na pravi način podstakli privredu, uz naravno povoljnije kredite.

Do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo uspjeli stupiti u kontakt s Mirkom Šarovićem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kako bi nam potvrdio dokle se stiglo s procedurom donošenja odluke.

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno