Biznis

Odluka o nižim carinama kod uvoza u BiH omogućila otvaranje 1.200 novih radnih mjesta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odluka o nižim carinama kod uvoza u BiH omogućila otvaranje 1.200 novih radnih mjesta – Mi smo izvukli rezultate samo za 23 najveće, a rezultati pokazuju da su ove kompanije samo po osnovu suspenzije carinskih stopa zaposlile više od 1.200 radnika i da su povećale izvoz na tržišta CEFTA-e, EU i trećih zemalja za više od 150 miliona KM.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je rekao da je odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih vrsta robe u BiH u 2017. godini donijela odlične rezultate.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u utorak organizovala je konferenciju za novinare povodom analize efekta primjene Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba u Bosni i Hercegovini (BiH), prenosi Anadolu Agency (AA).

“Riječ je o 57 tarifnih linija koje je koristilo više od 200 kompanija u BiH. Mi smo izvukli rezultate samo za 23 najveće, a rezultati pokazuju da su ove kompanije samo po osnovu suspenzije carinskih stopa zaposlile više od 1.200 radnika i da su povećale izvoz na tržišta CEFTA-e, EU i trećih zemalja za više od 150 miliona KM. Zbog podsticajnih mjera te 23 kompanije su u svoje nove pogone, rekonstrukciju i nabavku mašina uložile blizu 50 miliona KM”, rekao je Šarović.

Također je dodao da bi ovo trebalo da bude jedna u nizu mjera kojim bi se podržale bh. kompanije.

Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da oko 40.000 radnika direktno ubire plodove odluka Vanjskotrgovinske komore BiH.

”Ministar Šarović je saslušao interese privrednika koji su preko odbora u komori iznijeli svoje zahtjeve nakon čega smo ih mi obradili. Značajnim izvozom i povećanjem proizvodnje samo se multiplicara dobit u budžetu i našim kompanijama”, rekao je Vasić.

Trenutno pet grana ulazi u odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba u BiH, to su tekstilna, kožarska, hemijska, metalna i prehrambena industrija.

Na konferenciji se novinarima također obratio Radovan Pazurević, vlasnik preduzeća Sanino, koje je lider obućarske industrije ne samo u Derventi, već i šire. Poduzeće je najpoznatije po svojoj saradnji s Adidasom u proizvodnji kopački.

Pazurević je rekao da sektor kože, tekstila i obuće u BiH zapošljava preko 40.000 hiljada radnika. Vrijednost izvoza u prvih pet mjeseci u 2018. godini iznosila je preko 680 miliona KM. Izvoz je povećan u odnosu na isti period prošle godine za preko tri posto.

”Ovo je samo jedan korak u nizu drugih koji bi morali podsticati privredu, podsticaji su bitni ali nisu neophodni. Ja bih volio da ovo postanu sistemske mjere i da se jednom stavi tačka na ovo pitanje”, dodao je Pazurević.

Pazurević je također ukazao na problem izvoza sirovina za proizvodnju kože u BiH.

”Treba započeti supstituciju uvoza, uvozimo kožu kao gotov materijal, a izvozimo sirovine. Nemamo baznu industriju, nemamo kožara, a opet imamo rezultate”, Dodao je Pazurević. Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba trajala je do 31.12. 2017. godine.

Anadolija



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno