Biznis

Odlična godina za Messer grupaciju 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odlična godina za Messer grupaciju  – Grupacija Messer objavila je godišnji izvješta iz kojeg se može zaključiti da je u odnosu na 2016. godinu u poslovnoj 2017. godini zabilježen veći promet, veća dobit i manja potrošnja energije.

Na internet stranici www.messergroup.com objavljeni su svi godišnji izvještaji od 1964. do danas. Skice ekonomskog okruženja koje je pripremio historičar dr. Jörg Lesczenski, kompletiraju 50-godišnju poslovnu historiju Messera.

U izvještaju se kaže da je u poslovnoj 2017. godini Messer ponovo povećao svoj promet i dobit i daleko premašio ciljeve u uštedi energije dok su pokazatelji u oblasti sigurnosti također znatno poboljšani.

Najveći stručnjak za industrijske plinove u privatnom vlasništvu ostvario je konsolidirani promet od 1,232 mlrd. EUR, u poređenju sa 1,146 mlrd. EUR u 2016. godini, kao i operativnu dobit od 290 miliona EUR. U prošloj godini ona je iznosila 249 miliona EUR.

Poslovna 2017. godina bila je u poređenju sa prethodnom godinom obilježena skoro idealnim okolnostima u privredi. „Ovo nam je uprkos našoj prognozi pomoglo da bitno povećamo promet za 7,5% u poređenju sa poslovnom 2016. godinom. Također, izostao je i pad Ebitde prognoziran za 2017. godinu i umjesto toga ona je u poređenju sa prethodnom godinom povećana za više od 16%. To je najvećim dijelom rezultat poslovanja u Kini koje je bilo daleko iznad očekivanja“, rekao je Stefan Messer, vlasnik i CEO  Grupacije Messer.

Investirano je 144 mil. EUR. „Kroz manje investicijske izdatke kao i bolje rezultate umanjili smo ukupno neto zaduženje više nego što smo planirali. Tako smo napravili finansijsku osnovu da našu kompaniju dugoročno osiguramo sa budućim investicijama“, objasnio je Hans-Gerd Wienands, CFO Grupacije Messer.

U skladu sa principima ekonomije, prioritetno će se investirati u projekte koji osiguravaju snabdjevenost proizvodima i nude šanse za profitabilni razvoj. Osim toga, redovno će se investirati u modernizaciju proizvodnih pogona kao i distributivnih sredstava.

„Stvarati vrijednosti. Živjeti vrijednosti“ – generalna je odrednica certificiranog izvještaja o održivosti Grupacije Messer iz Bad Sodena.

“Pojam vrijednosti se može i treba razumjeti na različite načine. Za Messer on ima dva centralna značenja: prvo kao ekonomska vrijednost i drugo kao vodilja za naše poduzetničko djelovanje. Spojiti ovo dvoje – održivi razvoj i djelovanje orijentirano prema vrijednostima – je svakako umjetnost. – istakao je Stefan Messer.

Još od 2014. godine Messer objavljuje godišnje CSR izvještaje i na dobrovoljnoj osnovi iznosi svoje podatke o okolinskoj i klimatskoj zaštiti, sigurnosti, socijalnom angažmanu, orijentaciji na zaposlenike i kupce. Izvještaj provjeravaju internacionalni Global Reporting Initiative (GRI) i Global Compact.

Cilj Grupacije Messer je smanjiti specifičnu potrošnju energije u proizvodnim postrojenjima za zračne plinove za 0,5% u periodu od 2010. do 2020. godine. To bi se trebalo postići boljim korištenjem kapaciteta, kontinuiranim investicijama u još efikasnija postrojenja i ciljanim projektima na temu energetska efikasnost. Za upravljanje energijom u Messerovoj organizaciji odgovorna je pozicija Global Energy Officer (GEO). U poređenju sa prethodnom godinom, Messer je smanjio specifičnu potrošnju energije za 1,7% što je znatno više od planiranog cilja.

Svi drugi pokazatelji iz godišnjeg izvještaja mogu se pronaći na adresi:

 http://jahresbericht.messergroup.com

http://annualreport.messergroup.com

 

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno