Zenica

Odgođen sastanak o rješenju grijanja Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sastanak na kojem su, na inicijativu sada već bivšeg savjetnika u Ministarstvu za zaštitu okoliša Federacije BiH Dragana Šulovića, u Zenici o korištenju otpadne toplote iz konvertorskih čeličana kompanije “ArcelorMittal“ (AMZ) trebali razgovarati predstavnici ovog preduzeća, Gradske uprave i Federalnog ministarstva, nije ni održan. Razlog je što predstavnici Federalnog ministarstva, koje je, prije imenovanja nove Vlade FBiH, bilo i organizator sastanka, nisu došli u Zenicu, ali nismo uspjeli dobiti stav o sudbini ovog projekta nakon promjena na čelu ovog ministarstva.

– Pola sata prije zakazanog termina početka, iz Federalnog ministarstva obavijestili su nas da iz tehničkih razloga nisu mogli doći-kaže nam portparolka Grada Zenice Enisa Kovačević.  Predstavnici grada i AMZ-a razgovarali su o nekim drugim zajedničkim projektima, u kojima AMZ pomaže lokalnu zajednicu. Kako nam je kazala Mirsa Tuce iz AMZ-a, kompanije nema posebnu izjavu o ovom sasatanku. Na nas upit kakav će biti kompanije po pitanju iskorištenja ove otpadne toplote, Tuce ističe da će putem saopćenja za javnost, kada ga usklade, zajednički stav prezentirati Grad i AMZ.

Predsjednik Eko-foruma Zenica dr. Samir Lemeš ističe da, zbog činjenice da Šulović, koji je „gurao“ projekat, više nije u Fedralnom ministarstvu, te što Zenica forsira izgradnju KTG-ove termoelektrane-toplane na plin, nije optimističan u pogledu realizacije.

– Nova federalna ministrica Snježana Soldat dolazi iz oblasti turizma i zaista ne znam kakav će biti njen stav. Ovo je fina ideja, ali nisam optimističan da će biti realizovana- kaže Lemeš. On dodaje da Zenica pritiska Javno preduzeće Elektroprivredu BiH da bude suvlasnik KTG-a, koja se tek treba izgraditi.

– Ne vidim zašto bi EP BiH plaćala skupu struju KTG-u, kada i oni sami, ako žele, mogu graditi takvu termoelektranu. Ono što je izvjesno, jeste da će Zeničani i naredne zime i još zima imati zagađen zrak i biti bez grijanja- kaže Lemeš.

V.BEGUNIĆ/AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno