Info

Odgađa se početak plaćanja ulaska u EU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poslije šestomjesečnog “grejs” perioda, putnici će plaćati sedam eura i popunjavati formular da bi ušli u Evropsku uniju, prenosi EURACTIV.rs.

Sistem ETIAS, koji podrazumijeva da će svi putnici koji nemaju pasoše zemalja EU morati da dobiju dozvolu za ulazak u Evropsku uniju, odložen je do 2024. godine.

Evropski sistem putnih informacija i odobrenja (ETIAS) je planirani, potpuno elektronski sistem odobravanja ulaska u Evropsku uniju ili zemlje Šengena, za putnike iz zemalja kojima trenutno ne treba viza za ulazak u EU.

Formular će biti popunjavan na Internetu, a svi aplikanti između 18 i 70 godina će biti u obavezi i da plate taksu od sedam eura.

Sistem je zamišljen tako da veliki broj zahtjeva obrađuje istovremeno i automatski uz korišćenje elektronskih baza podataka, i trenutni odgovor.

U nekim slučajevima, proces obrade može da potraje i do 30 dana, a ETIAS odobrenje važi tri godine ili do isteka putnog dokumenta.

Najavljivan već neko vrijeme, i više puta odlagan, ETIAS sistem trebalo je da zaživi u novembru ove godine. Ali primjenjivaće se tek od 2024. godine uz šestomesečni “grejs” period koji podrazumijeva da se putnici i osoblje upoznaju sa svim informacijama, kao i da se poprave eventualne tehničke greške.

Trenutno, zemlje čiji državljani podležu ovom sistemu su BiH, Srbija, Albanija, Antiga i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kosta Rika, Dominikana, El Salvador, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Japan, Kiribati, Makao, Malezija, Maršalova ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Sjeverna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska ostrva, Južna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Urugvaj i Venecuela.

Autor: akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno