Posuđeno

Odbojkaška ženska reprezentacija BiH: Od podruma do Evropskog prvenstva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Evropsko prvenstvo koje će se održati naredne godine u Belgiji, Italiji, Estoniji i Njemačkoj. Biće ovo drugo veliko takmičenje za nacionalni tim. Prošle godine je BiH debitovala na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta koje je igrano u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji, na kome je ostvarila prvu pobjedu na nekom velikom takmičenju i zauzela 19. mjesto od 24 reprezentacije.

Prošle godine BiH je osvojila CEV Srebrenu ligu pobijedivši u finalu Sloveniju, a ove godine izborila opstanak u CEV Zlatnoj ligi gdje je zauzela drugo mjesto u grupi iza Francuske, a ispred Španije koja je ispala.

Za ove rezultate najzaslužniji je selektor Stevan Ljubičić, 32-godišnji Beograđanin, koji je uspio sa djevojkama napraviti malo sportsko čudo. Tu prvenstveno mislim na uspjehe u uslovima u kojim su radili, posebno pred zadnje kvalifikacije gdje su djevojke jednom provele noć u podrumu hotela poredane kao sardine u konzervi na kaučima, ali i činjenicu da je izostalo šest igračica koje su igrale CEV Srebrenu ligu i kvalifikacije za EP 2021. godine te da je dobrano podmladio ekipu.

Reprezentacija kao velika porodica

Nakon fotografija koje su objavile djevojke prije kvalifikacija kada su po povratku u Sarajevo iz Rumunije, gdje su igrale tri prijateljska meča, spavale na kaučima hotelskog podruma, činilo se da će lijepoj sportskoj priči doći kraj. Jednostavno, očekivala se pobjeda onih kojima smetaju uspjesi nacionalnih selekcija i koji se trude da sportisti budu kažnjeni za svaki uspjeh i svaki nastup u državnom dresu. Još kada je reprezentacija startala kvalifikacije sa domaćim porazom od Grčke (0:3), malo ko je davao šanse da će naše odbojkašice uspjeti povratiti se iz šoka i izboriti plasman na EuroVolley.

Međutim, volja i želja djevojaka i stručnog štaba bile su jače od svih nedaća u kojim su se našle. Pobijedile su Švajcarsku i kod kuće i na strani identičnim rezultatom 3:1, a potom i Grčku u gostima sa 3:0. Dva kola prije kraja obezbjedile su najmanje drugo mjesto i plasman na EP. Posao su dovršile onako kako i dolikuje sa pobjedama nad Norveškom dva puta po maksimalnih 3:0 ovog vikenda.

Razgovarali smo sa selektorom Stevanom Ljubičićem o reprezentaciji, ostvarenim uspjesima, planovima u budućnosti, očekivanjima vezano za nacionalni tim BiH, ali i klupskoj odbojci, o ekipi koju uspješno vodi godinama, rumunsku Albu iz Blaja koja je igrala polufinale CEV Cupa prošle sezone.

Ostvaren je plasman na zaredom dva EuroVolleya, osvojena CEV Srebrena liga i izboren opstanak u CEV Zlatnoj ligi. Kako gledate na ovaj veliki posao koji je urađen u proteklih godinu i po dana uz sve probleme koje ste imali?

– Sve što je urađeno je zahvaljujući ovim predivnim devojkama. Ni jednog momenta nisu sumnjale u svoj kvalitet niti u ono što kao kolektiv radimo. Imale su čvrstu volju i ubeđenje da će to sve na kraju da bude dobro. Čak i u nekim momentima kad su mnogi sumnjali u njih, pokazale su da su prave. Kao što ste rekli, uprkos brojnim promjenama u ekipi i nekim problemima o kojima sad ne bih govorio, pokazale su da imaju kvalitet i zasluženo su se našle tu gde jesu. Dakle, zasluge uza ovo što smo uspeli da uradimo idu posebno starijoj grupi devojaka koje drugu godinu „guraju” i „nose” ovu selekciju. Uz njih u ekipi sve je puno lakše.

Koliki je šok bio to da ste ostali bez šest igračica preko noći za ove kvalifikacije?

– Nije bilo kapitena i najbolje igračice Edine Begić (Vero Volley Monza, Italija) koja je poivređena, Edine Selimović (Volero Zurich, Švajcarska) koja se nije odazvala iz privatnih razloga, Jelene Mlađenović (KGC Pro Volleyball Club, Južna Koreja) koja je izostala zbog klupskih obaveza, Iman Isanović koja je igraa u CEV Zlatnoj ligi a morala je za SAD zbog obaveza na koledžu (Sun Devil Volleyball), Ajle Hadžić (OK Goražde) koja je izostala iz privatnih razloga i Dženite Rešidović koja je okončala igračku karijeru (sa 28 godina prošle sezone; op.a.). Sve su to devojke koje su bile prošlo leto sa nama. Naše opredeljenje je bilo da damo šansu mlađima. Pokazalo se da ima zaista talenta kod devojaka koje su dobile šansu. Bilo je devojčica sa nama od 15, 16, 17 godina. To je jedan veliki zalog za budućnost. Bile su Buljubašić, Rendić, Marić, Klopić, Brašnić, Marković… Trenirale su sa nama, videli smo koji su njihovi potencijali, koji su nedostaci. Videćemo kako će se njihove karijere dalje odvijati. Do njih samih je ali i do nas iz struke da ispratimo njihov rad, da probamo svi zajedno da shvatimo da su one neki preduslov da se kontinuitet ovih rezultata nastavi. Pozivam sve kolege trenere u Bosni i Heregovini da im daju šansu da više igraju u svojim klubovima.

Starije igračice izgradile kult reprezentacije

Bilo je problema i oko putovanja i smještaja i drugih stvari vezano za organizaciju priprema. Kvalifikacije smo započeli porazom od Grečke kod kuće. Kako ste uspjeli motivisati djevojke da se poslije svega vrate?

– Imamo mi svoje metode kako to rešavamo unutar ekipe. Iskoristio bi priliku da se zahvalim svom stručnom štabu. U momentima kad su mnogi sumnjali u nas da ćemo se vratiti, uspeli smo da budemo najbolji. Još jednom hvala svima koji su bili deo reprezentacije.

Na debitantskom nastupu na EuroVolleyu smo ostvarili prvu pobjedu. Šta možemo očekivati od narednog prvenstva? Hoće li nam biti lakše jer bi po rejtingu trebali imati nešto bolju poziciju kod žrijeba?

– Kad dođe momenat onda ćemo imati jasniju sliku oko svega. Ima puno vremena i za analizu i za razgovore. Da bi sve to bilo bolje potrebno je da bude daleko bolja organizacija. To je nešto što mora da se digne na viši nivo ako želimo da napreduje reprezentacija.

Rekli ste da su starije igračice podnijele najveći teret. Koliko je bitno što su bile tu, borile se i pomagale mlađim igračicama?

– U svakoj selekciji imate priču oko gradnje kulta reprezentacije. Ove devojke su same izgradile tu priču. Anđelka Radišković, Dajana Bošković, Ajla Paradžik i Milica Ivković su nešto starije devojke od ostalih. Dugo su u ovoj selekciji. Izgradile su jedan takav pristup, odnos, ponašanje, kodeks, i nama u stručnom štabu ali i svim drugima je lakše. Biće veliko breme na mlađima da to nastave, posebno sa ovakvim odnosom prema državnom grbu i dresu, da nastave put koje su one prokrčile. Želim im se zahvaliti na jednom lepom letu, iako je gledajući sveukupno šta se dešavalo bilo više negativnih nego pozitivnih stvari.

Odlični uslovi u klubu u Rumuniji

Imate uspješnu klupsku trenersku karijeru, posebno u Rumuniji zadnjih godina. Prošlu sezonu u Albi koja je igrala polufinale CEV Cupa igrala je naša reprezentativka Milica Ivković. Možete li uporediti uslove u klubu sa ovim u reprezentaciju i reći o vašim daljim planovima vezano za klub?

– To je klub koji je jako dobro organizovan, koji je pet zadnjih godina makar u polufinalu nekog od evropskih kupova u kojim nastupa, klub sa velikim potencijalom. Odgovara mi sredina, odgovara mi poverenje ljudi u klubu. Različita je priča od ovoga sa reprezentacijom. Daleko bolja je organizacija u tom klubu. Meni kao treneru mnogo lakše je da radim u takvim uslovima, da se fokusiram na svoj posao i rezultati ne izostaju. Ove sezone ćemo ponovo igrati Ligu prvaka. To je neki novi motiv, novi izazov. Na osnovu toga se i selektira ekipa. Zadovoljan sam kako ide.

Kako se Ivković snašla?

– Milica je imala odličnu sezonu. Bila je u vrhu statistički kada su u pitanju primači servisa u pitanju. Sve riječi hvale za nju. Pre svega izuzetan je karakter, kvalitetna osoba i kvalitetan igrač. Ove sezone zbog opredeljenja kluba da nastupaju sa dva domaća libera, ne znam još uvek da li će biti u selekciji. Ali, i ako ne bude siguran sam da će ostvariti dobar angažman i nastaviti sa fenomenalnim partijama kakve je imala prošle sezone u klubu i ovog leta u reprezentaciji.

IZVOR: AL JAZEERA, AUTOR: MIRZA DAJIĆ


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno