Info

Od sutra nova pravila za ulazak u Hrvatsku iz BiH

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović danas je potvrdio da će od 1. jula građani tzv. trećih zemalja, među kojima je i BiH, moći ulaziti u tu zemlju bez posebnog (ekonomskog) razloga što je bio slučaj do sada.

To znači, kako je Klix.ba već jutros najavio, da državljani BiH neće morati unaprijed rezervisati i plaćati smještaj ukoliko turistički putuju kod susjeda.
Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio i savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann te naglasio da će se odluka početi primjenjivati kada Uprava granične policije RH i službeno obavijesti kolege u Graničnoj policiji BIH.

“Mi ćemo po dobijenoj odluci pravovremeno obavijestiti bh. javnost”, kazao je Hoffmann.

Novost što se tiče dolazaka u Hrvatsku iz trećih zemlja, a koje se na nalaze na listi tzv. Aneks I, jeste da oni više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku.

“Znate da su te osobe bile puštane u Hrvatsku ako su imale nužni razlog, pa su dokazivale svrhu putovanja. Sada će morati predočiti ili da su vakcinisani ili prebolovali koronavirus ili friško testirani”, dodao je.

“Danas je bitno da donosimo novu odluku u vezi s prelazom granice, a stupa na snagu od 1. jula i vrijedit će do 15. jula. Svi građani EU koji imaju potvrdu moći će uz predočenje, bez ikakvih ograničenja, dolaziti u Republiku Hrvatsku”, kazao je.

Također, svi koji iz BiH putuju u Hrvatsku neće morati imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ukoliko su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju jednodozne vakcine (Janssen/Johnson&Johnson).

Jednako tome, osobe koje su prebolovale Covid-19 u posljednjih šest mjeseci (180 dana) uz potvrdu će moći ući u Hrvatsku bez negativnog testa.

Treba istaći da je predsjedavajući EU (Portugal) danas sastavio novu listu potencijalno sigurnih zemalja u vrijeme pandemije koronavirusa, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Osim BiH, novom odlukom su na listu sigurnih zemalja stavljene i Crna Gora i Kosovo.

Autor: klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: