Biznis

Od decembra do danas BiH druga u svijetu po rastu plaća, šta to znači za bh. građane?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na zvaničnom Twitter nalogu Svjetske statistike objavljena je lista država koje su imale najveće povećanje plaća od decembra prošle godine.

Na drugom mjestu ove liste našla se Bosna i Hercegovina koja je zabilježila rast od 14,86 posto, dok se ispod nas nalaze Portugal, Bjelorusija, Rumunija, Poljska… Prvo mjesto “zauzela” je susjedna Srbija.

Ekonomski analitičar i zastupnik u Federalnom parlamentu Admir Čavalić kazao je za Faktor kako su ovi pokazatelji zasluga inflacije i činjenice da imamo relativno niske plaće u poređenju sa ostatkom Evrope.

– S druge strane, imamo izuzetno visoku inflaciju u komparaciji sa ostatkom regiona i Evrope. Visoka inflacija uvjetuje brzi rast plaća, međutim problem je što je to nominalni, a ne realni rast.

Šta to konkretno znači? Nominalno građani imaju više plaće, prešla se cifra od 1.000 maraka prosjeka, ali u realnom smislu oni su vjerovatno siromašniji u poređenju sa par godina unazad, odnosno raspoloživim finansijama mogu manje kupiti. Možda su puniji novčanici, ali se manje može kupiti s tim novčanicama – pojašanjava Čavalić.

Kako kaže, ne može se očekivati neki drastičniji rast plaća u BiH u narednom periodu, osim ako se ne poduzmu ekonomske reforme u smislu smanjivanja opeterećanja na rad što bi moglo povećati neto primanja naših radnika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno