Info

Od danas u roamingu u EU cijene kao u domaćim tarifama

Od danas u roamingu u EU cijene kao u domaćim tarifama
Od danas u roamingu u EU cijene kao u domaćim tarifama
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od danas u roamingu u EU cijene kao u domaćim tarifama – S 15. lipnjem u zemljama EU-a počinje primjena nove uredbe koja određuje da korisnici i u roamingu ili u mobilnim mrežama u inozemstvu plaćaju cijene iz svojih tarifa u matičnim zemljama, pri čemu telekom analitičari upozoravaju na oprez pri ‘trošenju’ mobilnog interneta.

Roaming znači da korisnici ‘gostuju’ u drugim mobilnim mrežama izvan svojih zemalja, a nova regulativa, koja je više od deset godina pripremana uz brojne otpore i institucija i operatora u Europi, sada donosi promjene uredbom Europskog parlamenta i Vijeća kojom su izmijenjena dosadašnja pravila za veleprodajna tržišta roaminga, čime su se stekli i svi preduvjeti da cijene usluga u roamingu (govorne i SMS usluge te prijenos podataka) budu jednake domaćim cijenama.

To znači da će cijene u roamingu korisnicima kada se nalaze u inozemstvu biti jednake nacionalnim cijenama prema drugim mobilnim mrežama, no telekom analitičari iz Europe upozoravaju korisnike na oprez pri korištenju mobilnog interneta odnosno prijenosa podataka.

Analitičari se slažu da će novu regulaciju roaminga korisnici najbolje moći osjetiti za glasovne mobilne pozive (razgovore) i SMS poruke, ali i da bi za mobilni pristup internetu i prijenos podataka mogli imati i troškove koje bi ih mogli iznenaditi.

Prenose i poruke Europske komisije korisnicima “ako kod kuće imate neograničene mobilne podatke ili vrlo jeftine mobilne podatke, vaš operator može primijeniti ograničenje na podatke tijekom roaminga. Ako je to slučaj, operator vas mora obavijestiti unaprijed o tome i upozoriti vas kada dođete do toga, a sve preko toga bit će podložno dodatnoj naplati”.

Stoga korisnicima savjetuju da za mobilni pristup internetu u inozemstvu koriste besplatni wi fi gdje god i kad god je to moguće, a dobrim rješenjem drže i da korisnici na putovanju (turisti) kupe lokalnu SIM karticu u državi-članici koju posjećuju.

Povodom nove regulacije roaminga, iz Hrvatskog telekoma (HT) su objasnili da to znači da će korisnici moći povoljnije koristiti usluge dok su na putovanju u stranoj zemlji, ali da se to ne odnosi na međunarodne pozive odnosno pozive iz Hrvatske prema stranim zemljama.

“Međunarodni pozivi nisu obuhvaćeni roaming regulacijom, te za njih i dalje vrijede sva postojeća pravila sukladno uvjetima tarife/opcije koju korisnik ima. Dakle, ako korisnik iz Hrvatske poziva broj u Njemačkoj, razgovor će mu se naplatiti sukladno njegovoj tarifi kao međunarodni poziv. No, ako korisnik iz Hrvatske, za vrijeme svog boravka u primjerice Njemačkoj, poziva broj u Hrvatskoj ili bilo gdje u EU, i pritom koristi SIM karticu nekog od hrvatskih operatora, poziv će se tretirati kao roaming te će se naplatiti sukladno važećim roaming pravilima”, objašnjavaju iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj.

Napominju da će HT, kao i ostali operatori u EU, s ciljem sprečavanja zlouporabe ili prekomjerne uporabe u roamingu, moći primijeniti tzv. politiku pravedne uporabe na potrošnju roaming usluga u zemljama EEA, te će u tom slučaju povrh nacionalne cijene usluga moći dodatno naplatiti najviše 0,29 kuna za odlazni poziv unutar EEA, 0,09 kn za SMS i 0,07kn/MB.

Pritom će maksimalni iznosi koji se mogu naplatiti za usluge na području EEA iznositi od 1,76 kn za odlazni poziv, 0,55 kn za SMS, i 1,86 kn/MB, dok se dolazni poziv na području EEA ne naplaćuje, a obračunske jedinice u EEA u slučaju naplate dodatne roaming naknade su za odlazni poziv 30 sekundi prva minuta, kasnije 1 sekunda i za dolazni poziv 1 sekunda, prijenos podataka 1 kilobajt.

Iz Vipneta smatraju da svi korisnici trebaju znati da se nova regulacija roaminga odnosi isključivo na EU/EEA (zemlje EU-a uz još Norvešku, Island i Lihtenštajn), kao i da podrazumijeva i tzv. politike pravedne uporabe s više mjera kojima je cilj sprečavanje prekomjernog korištenja roaming usluga po domaćim cijenama, kao i zlouporaba.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno