Biznis

Od danas u BiH jeftiniji lijekovi

Od danas u BiH jeftiniji lijekovi
Od danas u BiH jeftiniji lijekovi
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od danas u BiH jeftiniji lijekovi – Od danas na snagu i službeno stupa novi pravilnik o cijeni lijekova u BiH. U Agenciji za lijekove navode, da će pojedini lijekovi pojeftiniti za više od 50 posto.

Novim pravilnikom, cijene nekih od najprodavanijih lijekova bit će znatno niže.

“Mi koji ažurno radimo svoj posao, pripremamo se već mjesec dana za nadolazeće pojeftinjenje lijekova. To se uglavnom odnosi na lijekove proizvođača s prostora bivše Jugoslavije koji su odobrili poravnanje na postojeće lagere ljekarnih. Tako da već pacijenti imaju lijekove po nižim cijenama”, istaknula je za Nezavisne novine Ana Golić Jelić, rukovoditeljica jedne banjalučke ljekarne.

Farmaceutska industrija do sada je sama diktirala cijene lijekova u BiH. Po ugledu na zemlje u regiji, maksimalne veleprodajne cijene lijekova sada su određene novim Pravilnikom.

“Maloprodajna marža je ona marža koju zaračunavaju ljekarne i koja se dodaje na veleprodajnu cijenu lijeka. Ona je diktirana od strane jednog i drugog entiteta, u Republici Srspkoj se kreće u rasponu od 0 do 20% u FBIH od 0 do 25%”, kaže Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Smanjenjem cijena lijekova olakšanje će osjetiti i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Troškovi za lijekove koje oni financiraju trebali bi biti manji za oko osam posto.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno