Info

Od 1. septembra usklađivanje ugovora o radu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvi efekti novog Zakona o radu bit će vidljivi ubrzo nakon njegovog usvajanja. Poslodavci najavljuju da će pregovori o kolektivnim ugovorima početi odmah, a nadaju se da će posao moći biti završen do 1. septembra. Onda slijedi i usklađivanje ugovora o radu. Oni koji ih ne prihvate, dobit će otkaz.

Iako je amandmanima izmijenjen rok u kojem aktuelni kolektivni ugovori moraju biti usklađeni sa novim zakonom, sa 90 na 120 dana, sindikalci su i dalje ogorčeni. Jer ukoliko novi kolektivni ugovori ne budu zaključeni, ni nakon dodatnih 120 dana, stari prestaju važiti.

“Ako nema kolektivnog ugovora, nema nikakve inidividualne zaštite. Ako mu ne pozdravite ženu ili dijete na ulici, automatski možete dobiti otkaz”, tvrdi Mirnes Isaković, član Predsjedništva SSS BiH.

Osim toga poslodavci su dužni u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu zakona ponuditi radniku zaključivanje ugovora o radu, ukoliko stari ugovor nije u skladu sa novim zakonom. Taj ugovor ne može biti nepovoljniji od onog na osnovu kojeg je radni odnos i zasnovan.

“Ako radnik ne prihvati ponudu poslodavca da zaključi ugovor o radu u skladu sa stavom 1 ovog člana, prestaje mu radni odnos u roku od 30 dana od dana dostave ugovora o radu na zaključivanje.

Ako radnik prihvati ponudu podslodavca, a smatra da ugovor koji mu je ponudio poslodavac nije u skladu sa stavom 3 ovog člana, može pred nadležnim sudom da ospori valjanost ponude poslodavca u roku od 30 dana od prihvatanja ponude”.

“Ne znamo ko bi mogao odbiti ugovor o radu u kojem stoji da će imati bolju plaću, da će imati osiguranje, plaćen porez i doprinose”, ističe Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Neopravdani otkazi, zloupotrebe i robovlasnički odnos, posebno prema invalidima, ženama i maloljetnicima, ono je što brine sindikaliste. Stupanje na snagu zakona i prvi potezi poslodavaca pokazat će da li su bili u pravu.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno