Sudske klupe

Od 1.389 vozača kažnjeno 605

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST Tokom trodnevne akcije u saobraćaju policijski službenici izdali 605 prekršajnih naloga

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u vremenskom periodu od 28.03. do 30.03.2015. godine, realizovali akciju pojačane kontrole vozača motornih vozila na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima u Zeničko-dobojskom kantonu. Tokom realizacije navedenih aktivnosti policijskih službenika koje su bile usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja prekršaja shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, poseban akcenat je stavljen na kontrolu nekorištenja bezbjednosnog pojasa i kontrolu korištenja mobilnog telefona tokom vožnje.

Prilikom naznačene akcije kontrolisano je ukupno 1.389 vozila u saobraćaju, kojom prilikom je zbog utvrđenih prekršaja izdato 605 prekršajnih naloga. Od ovog broja, 243 prekršajna naloga su izdata zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa, dok je 20 prekršajnih naloga uručeno zbog korištenja mobilnog telefona tokom vožnje.

Koristimo priliku da podsjetimo vozače na zakonsku obavezu u pogledu korištenja bezbjednosnog pojasa, odnosno nekorištenja mobilnog telefona tokom vožnje, apelujući na iste da se pridržavaju i svih drugih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, te druge učesnike u saobraćaju.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH

Član 33.
(1) Za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju na javnom putu vozač ne smije da koristi mobilni telefon, osim u slučaju da je mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu.

Član 34.
(1) Vozač motornog vozila i lica koja se prevoze tim vozilom dužna su da koriste bezbjednosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu.

Odsjek za odnose s javnošću, analitiku i planiranje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno