Nogomet

Očekuje nas spektakl: Sve o Evropskom prvenstvu na jednom mjestu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu ponudile su nam rekordnu pobjedu u historiji, Francuske nad Gibraltarom (14:0), maksimalan učinak Portugala, četiri reprezentacije bez ijednog boda (Kipar Gibraltar, Malta i San Marino) i veliki broj iznenađenja.

EP su tako izborili Albanci kao najugodnije iznenađenje kvalifikacija, a do posljednjih kola u igri su bili Armenija, Moldavija, Crna Gora, Kazahstan, Luksemburg…

Turnir se igra u Njemačkoj od 14. juna do 14. jula ove godine. To je treći Euro sa 24 reprezentacije, nakon što ih je od 1996. do 2012. godine učestovalo 16, od 1980. do 1992. osam, a u prvih pet izdanja na završnicu su išle samo četiri. U Njemačkoj će se odigrati 51 utakmica, a termini utakmica su 15, 18 i 21 sat.

Gdje se igraju utakmice?

Utakmice će se igrati na deset stadiona, u deset gradova:

Berlin (Olimpijski stadion, 74.461 mjesto), Minhen (Allianz Arena, 70.076 mjesta), Dortmund (Signal Iduna Park, 65.849 mjesta), Stuttgart (MHPArena, 54.906 mjesta), Gelsenkirchen (Veltins-Arena, 54.740 mjesta), Frankfurt (Waldstadion, 54.697 mjesta), Hamburg (Volksparkstadion, 52.245 mjesta), Dusseldorf (Merkur Spiel-Arena, 51.031 mjesto), Koln (RheinEnergieStadion, 49.827 mjesta) i Leipzig (Red Bull Arena, 42.959 mjesta).

Devet od tih deset stadiona ugostilo je i Svjetsko prvenstvo 2006. Treći je put Njemačka domaćin, nakon 1988. i četiri utakmice 2021.

Finale će se igrati u Berlinu.

Ko sve učestvuje na EP?

Kao domaćin na turnir se plasirala Njemačka, a kroz kvalifikacije su kao prvoplasirani prošli Belgija, Francuska, Portugal, Španija, Engleska, Mađarska, Albanija, Danska, Turska, Rumunija.

S drugog mjesta u grupi prošli su Škotska, Austrija, Slovačka, Srbija, Češka, Italija, Nizozemska, Hrvatska, Švicarska. Preko play-offa Eura su se domogli Gruzija, Ukrajina i Poljska.

Reprezentacije su podijeljene u šest grupa, a iz svake dalje prolaze po dvije reprezentacije te ukupno četiri od šest trećeplasiranih.

Grupa A: Njemačka, Škotska, Mađarska, Švicarska
Grupa B: Španija, Hrvatska, Italija, Albanija
Grupa C: Slovenija, Danska, Srbija, Engleska
Grupa D: Poljska, Nizozemska, Austrija, Francuska
Grupa E: Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina
Grupa F: Turska, Gruzija, Portugal, Češka

Obzirom na to da četiri od šest trećeplasiranih ide dalje, ne može se unaprijed odrediti mjesto u kosturu nokaut-faze. To ovisi o tome iz kojih će grupama biti te četiri najbolje, odnosno koje su dvije najlošije. UEFA unaprijed pripremila računicu koju je koristila i na EP-ima 2016. i 2021. godine.

Kompletne termine i satnice mečeva pogledajte OVDJE.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno