Zenica

Obustavljena istraga za “nesvjesno” krivično djelo onečišćenja okoliša

Obustavljena istraga za “nesvjesno” krivično djelo onečišćenja okoliša – Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona donijelo je 20.11.2020. godine naredbu o obustavi istrage protiv bivšeg direktora i privrednog društva ArcelorMittal Zenica zbog krivičnog djela “onečišćenje okoliša” iz člana 303 i krivičnog djela “ugrožavanje okoliša napravama” iz člana 304 Krivičnog zakona FBiH, jer nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili ta krivična djela.

Sudski vještak iz oblasti zaštite okoliša utvrdio je da “najznačajnije mjere iz Memoranduma o razumijevanju koji su kompanija ArcelorMittal i Vlada FBiH potpisali 16.1.2014. godine, nisu morale biti realizirane prije 30.9.2019. godine”. Nema dokaza da je kod okrivljenih “postojala svijest o protivpravnosti postupanja” jer su bili u stalnoj komunikaciji s nadležnim organima sve do obnove okolinske dozvole 3.4.2017. godine. Tako je “Memorandum o razumijevanju” postao pravni akt koji je iznad zakona, i kojim se može opravdati svaki postupak “nesvjesnih” zagađivača.

Posljedice koje su nastale nekontrolisanim emisijama kroz krov čeličane prouzrokovane su “u okviru zakonskih propisa” jer je Federalno ministarstvo stalno prolongiralo rokove iz okolinskih dozvola. Ne postoje objektivni podaci o stepenu zagađenosti, i nema dokaza da su oboljenja stanovništva u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi isključivo sa radnjama osumnjičenih.

Tužilaštvo se poziva i na princip ne bis in idem, odnosno “nemogućnost istovremenog vođenja prekršajnog i krivičnog postupka”. Za 5 godina naplaćeno je ukupno 233.200 KM kazni za prekršaje onečišćenja zraka, tla i vode, te za neispunjavanje obaveza iz okolinskih dozvola.

Na kraju tužilaštvo navodi da će ovu odluku dostaviti i Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu kako bi se provjerila odgovornost federalnih organa, zaboravljajući da je po tim krivičnim prijavama još 4.1.2019. donesena odluka o neprovođenju istrage jer su prijavljeni “ulagali napore na poboljšanju situacije i iznalaženju najboljeg rješenja, imajući u vidu da je riječ o kompleksnom problemu, pa se ne može izvući zaključak da se radi o umišljajnom postupanju”.

O eventualnom izvlačenju finansijskih sredstva iz BiH, odnosno nenamjenskom trošenju sredstava za zaštitu okoliša, odnosno krivičnom djelu porezne utaje, formiran je drugi predmet, koji nema nikakve veze s krivičnim djelima onečišćenja okoliša.

Kantonalno tužilaštvo ovom je odlukom poslalo poruku svim zagađivačima, stranim investitorima i državnim institucijama da mogu raditi šta žele, jer za to će platiti samo simbolične prekršajne kazne u iznosu od 128 KM dnevno. Toliko vrijedi zdravlje Zeničana o kojem se niko ne brine.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST: EKO FORUM ZENICA

Naredba Kantonalnog tužilaštva ZDK 20.11.2020. Preuzmi

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem