Info

Obustavlja se obavljanje dnevnih namaza u džamijama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obustavlja se obavljanje dnevnih namaza u džamijama – Na današnjoj 24. redovnoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je održana u Sarajevu pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, Vijeće je raspravljalo i o novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom korona virusa.

Tim povodom, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini apeluje na sve članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da u vremenu kada se svijet suočava sa izazovom širenja korona virusa pokažu punu odgovornost i samokontrolu. Vjerska je obaveza muslimana iskazati brigu i odgovornost za zaštitu svoga zdravlja, zdravlja svoje porodice, ali i svih ljudi. Zato Vijeće muftija još jednom naglašava obavezu vjernika, organa i institucija Islamske zajednice da poštuju preporuke nadležnih državnih organa, kako u domovini, tako i u domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori.

Vijeće muftija je odlučilo da će se, zbog novonastalih okolnosti širenja korona virusa i zaštite zdravlja ljudi, učiti ezani redovno u džamijama, a da se do daljnjeg obustavlja zajedničko obavljanje dnevnih namaza u džematu (zajedničko obavljanje molitve u džamiji).

Za Islamsku zajednicu i njene pripadnike je iznimno važno da se simbolički očuva institucija džuma-namaza bez da se ugroze životi ljudi.

Imami će se pobrinuti da se džuma-namaz obavlja na način da će obredu prisustvovati imam sa onim džematlijama koje će odrediti imam i džematski odbor. Broj prisutnih na džuma-namazu neće prelaziti broj koji je predviđen mjerama nadležnih organa. Vijeće naglašava da osobe koje spadaju u rizične skupine (starije osobe, hronični bolesnici itd.) ni u kom slučaju ne dolaze u džamiju.

Kako je svako vrijeme poteškoća istovremeno i vrijeme iskušenja, na vjernicima kao i na njihovoj Islamskoj zajednici je obaveza da pokažu solidarnost i da pomognu drugima, kako bi zajedno prebrodili ovu veliku kušnju. U suočavanju s ovim izazovom ne može biti prostora za sebičnost i pohlepu bilo kojeg člana društva.

Vijeće muftija podsjeća sve muslimane da je gomilanje robe i životnih namirnica, naročito ako se to radi kako bi se stvorio monopol i profitiralo, kao i vještačko dizanje cijena haram – strogo zabranjeno djelo i grijeh.

Također, muftije apeluju na sve poslodavce da iskažu poseban obzir prema radnicima koji su izloženi širenju virusa, kao i onima koji imaju obavezu brinuti o djeci koja ne pohađaju nastavu i koja nisu u vrtićima. U tom smislu, Vijeće muftija traži od njih da pokažu suosjećanje i razumijevanje, naročito prema ženama koje su majke, te da prilagode njihove radne obaveze novim okolnostima.

Reisu-l-ulema i Vijeće muftija apeluju na sve nosioce vjerskog autoriteta, imame i profesore da ne posežu za apsurdnim, trivijalnim, neutemeljenim i neodgovornim tumačenjima pojave ove pandemije. Također, apeluju na sve pripadnike Zajednice da ne šire lažne vijesti, niti da se za njima povode, te da ne šire dezinformacije i paniku.

Vijeće muftija pozdravlja brojne inicijative pojedinaca, organizacija, a naročito članova i imama IZ u BiH, koje su pokrenute ovih dana, a kojima se iskazuje solidarnost i nudi pomoć onima koji su je najpotrebniji. Vijeće muftija apeluje da se nastavi sa takvim inicijativama vodeći računa da se ne ugroze vlastiti životi.

Posebnu zahvalnost, kao Zajednica i cijelo društvo, trebamo iskazati prema ljekarima, zdravstvenim radnicima, nadležnim inspekcijskim i sigurnosnim organima.

Islamska zajednica će nastaviti pratiti situaciju sa razvojem pandemije i adekvatno reagirati na sve izazove i biti na usluzi svojim članovima, kao i svim građanima u društvima u kojima djeluje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno