Ljudi

Obrazloženje: Zbog čega će Mahmut ef. Karalić dobiti Grb Grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obrazloženje: Zbog čega će Mahmut ef. Karalić dobiti Grb Grada Zenica- Na 31. sjednici Gradskog vijeća na glasanje je dat Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Zenica na prijedlog Ocjenjivačkog suda. Prijedlog je usvojen, a Grb Grada Zenice je pripao prof.dr. Mahmut ef. Karaliću i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću. Zvanična prijava i objašnjenje zbog čega će ova nagrada biti dodijeljena prof.dr. Mahmut ef. Karaliću možete pročitati u nastavku:

Mahmut Karalić rođen je 1950. godine u mjestu Radinovići kod Zenice. Osnovmu školu pohadao je u svom rodnom mjestu, nakon čega se upisuje u Gazi Husrev- begovu medresu u Sarajevu.

Poslije odsluženja vojnog roka, tri godine radi kao imam. 1974. godine odlazi u Saudijsku Arabiju gdje na Islamskom Univerzitetu u Medini, nakon učenja arapskog jezika, upisuje Fakultet hadisa i hadiskih znanosti, na kome uspješno i u roku diplomira u prvoj generaciji ovog fakulteta 1980. godine. Od 1980. do 1985. godine radi kao vjersko-prosvjetni referent u Odboru Islamske zajednice u Sarajevu i ujedno vanredno predaje hadis u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Od 1985. do 1992. godine, kao redovni profesor, predaje hadis, tefsir i imamet u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Učestvovao je u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. i dobitnik je ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Proveo je devetnaest godina prevodeći sa arapskog na bosanski jezik djelo “El- Kutubu-s-sitteh”, odnosno šest hadiskih zbirki koje svekupno sadrže 32.401 hadis. 2018. godine dobio je nagradu “Sheikh Hamad” za prevod i međunarodno razumijevanje, koju dodjeljuje država Katar.

Dobitnik je Plakete Zeničko-dobojskog kantona za izuzetan doprinos promociji Zeničko-dobojskog kantona u oblasti nauke. Preminuo je dana 11.01.2021. godine u Zenici u 71. godini života.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno