Info

Objavljeno preko 20.000 radnih pozicija u BiH

Tokom 2015. godine objavljeno preko 20.000 radnih pozicija u BiH
Tokom 2015. godine objavljeno preko 20.000 radnih pozicija u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Objavljeno preko 20.000 radnih pozicija u BiH- U prošloj godini je objavljeno 10.000 oglasa za posao, odnosno u okviru toga je objavljeno 21.000 radnih mjesta što je porast od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu. Putem ovog portala 19.008 osobe su pronašle ili promijenile posao u prošloj godini.

“Najtraženije zanimanje u prošloj godini je bilo trgovac, slijedi operater u call centru, komercijalisti, programeri, medicinsko osoblje, menadžeri, a prvi put se na listi javljaju i zastupnici u oblasti osiguranja”, kaže Edina Šehović, PR portala Posao.ba.

Prema njenim riječima prvi put su također bila primjetna pomjeranja na listi najtraženih zanimanja. Tako je na listu najtraženijih dospjeli medicinko osoblje i osobe u call centrima.

Dodaje da su najtraženije vještine i dalje poznavanje engleskog jezika. Osim njega na listi najtraženijih jezika su njemački i turski što kaže pokazuje gdje se otvaraju prilike na tržištima. Poslodavci osim poznavanja jezika traže poznavanja rada na računaru, a pored toga sve se češće traže i tzv. Soft Skils.

Postoji i nesrazmjer između onoga što traže poslodavaci i onoga što se nudi na tržištu.

“Jedan od paradoksa je da imate na listi najtraženijih zanimanja potražnju za IT stručnajcima,a sa druge strane imate problem da kompanije nađu kvalificirani kadar iz te oblasti”, navodi Šehović.

Izdvojili su i listu deficitarnih zanimanja u prošloj godini na tržištu rada BiH tj. oblati u kojima postoji velika potražnja za radnom snagom a nedostaje ponude na našem trzištu.

Među prvima na toj listi je medicinski kadar, te komercijala, prodaja, elektrotehnika i mašinstvo, informaciona tehnologija sa naglaskom na softver. Tu su i zanatske usluge, do pomoćnih usluge u građevini, cnc operateri, montažera, zavarivača. Postoji sve veći broj zahtjeva iz UAE za zapošljavanje osoba u ugostiteljstvu, ali tu imamo problem jer je je problematično jer je teško naći visoko obrazovane osobe iz ove oblasti koje su profilirsne u ovoj oblasti.

Na konferenciji su danas predstavljeni i rezultati projekta Ekonomsko osnaživanje Srebrenice i projekt Market Makers.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno