Biznis

Objavljeni novi podaci: Top 10 kompanija u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Objavljeni novi podaci: Top 10 kompanija u BiH- Prema analizi najveće bonitetne agencije LRC, koja je lider u svojoj oblasti, prvi preliminarni podaci o poslovanju privrednih subjekata u Federaciji BiH u 2020. godini, pokazuju pad prihoda, broja zaposlenih i izvoza.

Analitičari LRC-a sumirali su rezultate poslovanja prema podacima koje su među prvima otkupili od Finansijsko-informatičke agencije (FIA), koja je registar završnih računa firmi iz Federacije BiH.

Prva pandemijska godina ostavila je brojne posljedice kako na zdravlje ljudi tako i na ekonomiju koja je mjesecima bila u potpunom ili djelimičnom lockdownu, objavio je LRC.

Za prošlu godinu završne račune ovoj entitetskoj agenciji je predalo 23.244 privrednih subjekata, što je jedan posto više nego godinu prije. I to je zapravo jedini segment “igre” u kojem se bilježi napredak. U istoj godini prihodi preduzeća su iznosili 45 milijardi KM, što je pet milijardi ili deset posto manje u odnosu na 2019. godinu.

Izvoz manji za 12 posto

Ukupan izvoz preduzeća iz FBiH je iznosio 6,7 milijardi KM i manji je za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosio 7,6 milijardi KM. Broj zaposlenih je također u padu i to za četiri posto. Prošle godine u preduzećima sa područja FBiH koje su predale završne račune za 2020. godinu je radilo 350.889 radnika, a godinu ranije 365.575.

Ovakva ekonomska situacija odrazila se i na poslovanje najvećih preduzeća u FBiH po visini prihoda. Gledajući samo listu TOP 10 kompanija po visini prihoda može se vidjeti da je svakoj od njih prihod u prošloj godini bio manji nego u 2019. godini i to u rasponu od 0,1 posto pa do vrtoglavih 35 posto.

Manji prihodi u godini pandemije

Najveći pad prihoda bilježi kompanija Holdina (35 posto), pa je zbog toga ove godine po visini prihoda na trećem mjestu ukupnog poretka. Ova kompanija je prošle godine ostvarila prihod od 852,5 miliona KM, što je znatno manje nego godinu prije kada je imala prihod od 1,3 milijarde KM.

Na prvom mjestu liste preduzeća po visini prihoda ove godine je kompanija Bingo čije je sjedište u Tuzli. Bingo je prošle godine uprihodovao 1,2 milijarde KM, što je 2,4 posto manje nego u 2019. godini.

Drugo mjesto na ovoj listi zauzelo je Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine sa prihodom od 1,04 milijardi KM.

Top 10 kompanija

Od kompanija koje su ušle u TOP 10 po prihodima tu su još i ArcelorMittal Zenica, Boreas Kreševo, BH Telecom Sarajevo, Hifa Oil Tešanj, G-Petrol Sarajevo, Philip Morris BH Sarajevo i Petrol BH Oil Company Sarajevo. Od deset kompanija sa najvećim prihodima šest ih dolazi iz Sarajeva, te po jedna iz Tuzle, Zenice, Kreševa i Tešnja.

Na ovoj mini-listi dominiraju izrazito trgovačke kompanije koje prodaju robu široke potrošnje na veliko i na malo ili gorivo. Od velikih proizvođača tu su tek zenički ArcelorMittal i Elektroprivreda BiH.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno