Biznis

Objavljena odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carine za električne i hibridne automobile

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila u Bosnu i Hercegovinu, koja važi do 31.12.2023. godine, objavljena u petak 07.04.2023. godine u Službenom listu BiH.

Ova odluka stupa na snagu 8 dana od objavljivanja, a prema njoj carinska stopa od 0% primjenjuje se na uvoz novih automobila i drugih vozila sa električnim motorom za pogon. Carinska stopa od 5% primjenjuje se na uvoz novih automobila i motornih vozila koja za pogon koriste hibridni pogonski sklop, kao i na automobile i vozila koji imaju priključni hibridni pogonski sklop koji se može napajati priključivanjem na vanjski izvor električne energije.

Iz Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj komori Federacije BiH ističu da se iskreno nadaju kako će ova odluka rezultirati povećanim brojem električnih vozila prije svega, te da će efekte ove odluke osjećati i potencijalni krajnji korisnici, za koje se u predstojećem periodu očekuju i subvencije Vlade FBIH.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno