Kultura

Objavljena “Kratka hronika zeničke književne scene 1919-2009” Ikbala Coge

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
“Iz štampe je izašla druga knjiga edicije MEMORIA JU Muzeja Grada Zenice “Kratka hronika zeničke književne scene 1919-2009” autora Ikbala Coge, višeg kustosa Muzeja grada Zenica. Plod je to dvogodišnjeg rada na prikupljanju faktografskih podataka o događanjima unutar zeničkoga književnog kruga s ciljem čuvanja od zaborava pojedinaca, različitih zbivanja i književnih djela koja, između ostaloga, čine osnovu kulturnoga identiteta Zenice.
Posebnu dragocjenost čine intervjui sa zeničkim književnicima koji su nastajali proteklih decenija. Osnova za Cogina istraživanja bili su podaci objavljivani u listu “Naša riječ” i “Oslobođenje”, građa Zavičajne zbirke Gradske biblioteke Zenica kao i razgovori koje je Cogo vodio sa mnogim akterima književnih zbivanja.
Treba napomenuti da do sada u Zenici nije postojala slična studija. Recenzent knjige je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, dr. Muhidin Džanko.  Objavljivanje knjige podržala je Fondacija za izdavaštvo iz Sarajeva, Grad Zenica te privrednici Suad Kaknjo i Mirsad Čizmo iz Zenice, a štampanje knjige realizovano je u štampariji “Dobre knjige” iz Sarajeva u tiražu od 200 kom.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno