Biznis

Objavljena interaktivna mapa svih javnih preduzeća u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centri civilnih incijativa (CCI) su otvorili za javnost interaktivnu mapu svih javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini koja će građanima i građankama olakšati pretragu i pristup informacijama o poslovanju javnih preduzeća.

U preko 550 javnih preduzeća radi više od 80 000 zaposlenih. Prihodi javnih preduzeća iznose više od 6,7 milijardi KM godišnje, a ukupne obaveze premašuju 9,3 milijarde KM. Međutim, iako se radi o izuzetno značajnom dijelu javnog sektora u BiH, mnoga javna preduzeća nemaju javno dostupne podatke o svom poslovanju, čime se dugi niz godina krši i Zakon o javnim preduzećima, a građani istovremeno nemaju uvida u trošenje javnih sredstava i rad javnih preduzeća.

Dodatno, ne postoji dovoljno dobra struktura koja bi uspjela prikazati ovaj sektor, kao i kontrolne jedinice koje bi kvaliteno provodile nadzor na ovim sektorom. U BiH ne postoji ni centralizovani registar javnih preduzeća, a postojeći registri koji su uspostavljeni na entitetskim nivoima imaju značajne nedostatke, koji se prije svega ogledaju u neredovnom ažuriranju istih, te u nedovoljnim informacijama o detaljima rada javnih preduzeća, kao i na neobuhvatanju svih javnih preduzeća. Ovo je samo jedna od posljedica manjka kontrole nad poslovanjem javnih preduzeća i nedostatka odgovornosti u upravljanju javnim preduzećima.

Centri civilnih inicijativa su zbog toga kreirali jedinstveni registar svih javnih preduzeća u BiH i široku bazu podataka o poslovanju javnih preduzeća, čijom je kombinacijom uspostavljena interaktivna mapa svih javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini koju će građani i građanke, kao i predstavnici medija i istraživači, moći pretraživati na veoma jednostavan način, koristiti je kao alat i vrlo brzo doći do informacija o poslovanju javnih preduzeća. Interaktivna mapa je zapravo kreirana jer ne postoji sličan registar javnih preduzeća putem kojeg bi javnost imala uvida koliko ima javnih preduzeća i kako ona posluju, a što je i jedan od preduslova za praćenje njihovog rada.

Osnovni pokazatelji koji su građanima dostupni na interaktivnoj mapi za svako preduzeće pojedinačno su podaci o statusu određenog javnog preduzeća, odnosno da li je ono aktivno, u stečaju ili privatizovano; podaci o vlasništvu preduzeća, odnosno nivou vlasti u čijoj je nadležnosti, podaci o broju uposlenih i podaci o prihodima za 2019. godinu i 2020. godinu. Interaktivnu mapu građani i građanke mogu filtirati, i na taj način pretraživati ona javna preduzeća koja su u nadležnosti nivoa koji ih zanima, dakle, državni, entitetski, kantonalni ili gradski, odnosno općinski. CCI će u narednom periodu kontinuirano popunjavati mapu javnih preduzeća s ciljem da javnosti bude dostupno što više podataka o poslovanju javnih preduzeća.

Interaktivna mapa javnih preduzeća dodatno pruža uvid u bazu podataka u kojoj se mogu pronaći podaci o poslovanju javnih preduzeća u periodu od 2010. godine, pa sve do 2020. godine kao što su podaci o dobiti ili gubicima, ukupnim dugovanjima, poslovnim prihodima i poslovnim rashodima, transparentnosti i dostupnosti ključnih dokumenata, kao što su izvještaji o radu sa podacima o tome da li su razmatrani i usvojeni ili ne od strane nadležnih institucija i broj zaposlenih osoba u javnim preduzećima.

Interaktivnu mapu javnih preduzeća možete pronaći na portalu www.odgovorno.ba ili klikom na link www.shorturl.at/kzOZ2.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno