Kultura

Objavljen Javni poziv za učešće na XXIII festivalu bh. drame Zenica 2024.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i ove godine je objavljen Javni poziv za učešće u Takmičarskom programu XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024.

Direkcija Festivala je u Javnom pozivu navela da teatri mogu prijaviti do tri predstave inscenirane po dramskim tekstovima bosanskohercegovačkih autora. Pravo učešća u Takmičarskom programu XXIII festivala imaju predstave koje su premijerno izvedene u periodu od 15. 3. 2023. godine do 15. 3. 2024. godine.

Krajnji rok za prijave predstava je 29. 3. 2024. godine. Spisak predstava selektiranih u Takmičarski program Festivala biće saopšten u prvoj sedmici mjeseca aprila 2024. godine.

Detaljne informacije, kompletan tekst poziva i prijavni obrazac je moguće preuzeti na oficijelnoj stranici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

XXIII FESTIVAL BOSANSKOHERCEGOVAČKE DRAME ZENICA 2024.

J A V N I  P O Z I V

Pozivaju se teatri, teatarske trupe i ostale institucije profesionalne teatarske produkcije iz Bosne i Hercegovine i inostranstva da prijave predstave rađene u njihovoj produkciji ili koprodukciji za učešće u Takmičarskom programu XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. koji će se održati u drugoj polovini mjeseca maja 2024. godine u Zenici.

PROPOZICIJE:

  • teatri mogu prijaviti do 3 (tri) predstave inscenirane po dramskim tekstovima bosanskohercegovačkih autora;
  • pravo učešća u Takmičarskom programu XXIII festivala imaju predstave koje su premijerno izvedene u periodu od 3. 2023. godine do 15. 3. 2024. godine;
  • krajnji rok za prijave predstava je 3. 2024. godine;
  • za predstave koje su već imale premijernu izvedbu potrebno je navesti datum i mjesto narednih repriznih izvedbi, a u slučaju eventualne promjene termina o tome blagovremeno izvijestiti direkciju Festivala;
  • spisak predstava selektiranih u Takmičarski program Festivala biće saopšten u prvoj sedmici mjeseca aprila 2024. godine.

 

PROCES APLIKACIJE

  • Predstave možete prijaviti isključivo putem ispunjavanja online formulara kojem možete pristupiti putem sljedećeg linka: https://bnp-zenica.com/festival/prijava/
  • Pri završetku ispunjavanja online formulara na Vašu e-mail adresu će biti dostavljen verifikacijski kod prijave. Neophodno je da mail sa verifikacijskim kodom isprintate i u koverti pošaljete na našu adresu, kako bi se proces aplikacije smatrao validnim.

Isprintan mail sa verifikacijskim kodom je potrebno poslati na sljedeću adresu:

Bosansko narodno pozorište Zenica / Festival bh. drame

sa naznakom: „Prijava za XXIII festival bh. drame

Trg BiH 3

72000 Zenica

Bosna i Hercegovina

USLOVI UČEŠĆA NA FESTIVALU BH. DRAME

Bosansko narodno pozorište Zenica kao producent i organizator Festivala preuzima obavezu subvencioniranja dijela troškova putovanja za ansamble predstava koje će biti izvedene u okviru Takmičarskog programa Festivala.

Učešće teatara sa kojima BNP Zenica ima ugovore o saradnji i redovnoj razmjeni predstava može se realizirati u okviru tog oblika saradnje.

Svim gostujućim ansamblima će biti pružena tehničko-tehnološka podrška u pripremi i realizaciji adaptacione probe i festivalske izvedbe predstave, u skladu sa tehničko-tehnološkim i kadrovskim resursima BNP-a Zenica.

Tlocrt naših scenskih prostora i shemu rasvjete Velike scene možete preuzeti putem sljedećeg linka: https://www.bnp.ba/bnp/component/k2/item/4-scenski-prostori

SELEKCIJA

Selekciju Takmičarskog programa XXIII festivala bh. drame izvršiće selektor/selektorica XXIII festivala.

Radi blagovremene pripreme i dolaska selektora/selektorice na izvedbu predstave, teatri i trupe u prijavi trebaju navesti termine repriznih izvedbi predstave u tekućoj pozorišnoj sezoni (za predstave čiji su termini već utvrđeni), a naknadno za predstave čiji termini će biti utvrđeni u narednom periodu. U slučaju nemogućnosti dolaska selektora/selektorice, selekcija će se izvršiti gledanjem video zapisa predstave.

Direkcija Festivala će najaviti i dogovoriti dolazak selektora/selektorice na izvedbu predstave u direktnom kontaktu s teatrima i trupama.

Poziv u .doc i .pdf elektronskom formatu dostupan je i na zvaničnoj internetskoj stranici:  bnp.ba/festival

Važniji kontakt:

Denis Krdžalić, izvršni producent Festivala

tel. +387 32 442 422; mob. +387 62 100 331; [email protected]



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno