Info

Objava rezultata popisa

Agencija za statistiku BiH može bez saglasnosti entiteta objaviti rezultate popisa
Agencija za statistiku BiH može bez saglasnosti entiteta objaviti rezultate popisa
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Objava rezultata popisa- Rezultati popisa stanovništva su statistički, a ne politički podaci. Struka kaže da se uvaže kriterijumi IMO tima, a politika ne treba da se miješa u stručne stvari, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba profesor statistike i demografije Hasan Zolić, nekadašnji direktor Zavoda za statistiku BiH.
VIJESTI.BA: Na posljednjoj sjednici Centralnog popisnog biroa nije postignuta saglasnost o spornim pitanjima vezano za obradu podataka popisa stanovništva. Jeste li očekivali suprotno?

ZOLIĆ: Iskreno, nije me iznenadio ovakav ishod, jer znam stav iz RS. Oni insistiraju na dvije stvari kada je u pitanju broj stanovnika, odnosno broji onih koji se trebaju isključiti iz kontigenta prisutnog stanovništva. Broj prisutnog stanovništva, prema popisu iz 2013. godine, je 3.793.000.
Kada je u pitanju popisnica P1, RS traži da se kod pitanja od jedan od sedam, a to je mjesto stanovanja, isključi probalističko pravilo koje je predložio IMO tim. Drugi zahtjev je da se pored pitanja od jedan do sedam uključi i pitanje 40, a to je mjesto rada i školovanja. RS ne odstupa od tih zahtjeva. Stoga, sastanak Centralnog popisnog biroa nije se mogao završiti onako kako se očekivalo.

VIJESTI.BA: U kojoj mjeri su sporni zahtjevi iz RS? Jesu li oni suprotni preporukama IMO tima?

ZOLIĆ: IMO tim je i pismeno i usmeno istakao da kod pitanja od jedan do sedam probalističko pravilo treba obuhvatiti, s tim da su prihvatili neke sugestije iz RS. Što se tiče pitanja 40, IMO tim je decidno rekao da ono nije relevantno za određivanje broja nerezidentnog stanovništva, odnosno onog stanovništva koje treba da se isključi iz kontigenta prisutnog stanovništva.

Međutim, direktorica Zavoda za statistiku RS je u februaru prošle godine predložila Vladi RS da se pitanje 40, odnosno mjesto rada i školovanja, uzme u obzir kod određivanja nerezidentnog stanovništva.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da je pozadina neobjavljivanja rezultata popisa želja da se inscenira popis koji nekome odgovara? On je poručio da je želja da se inscenira popis koji nekome odgovara i da se na silu navuče broj za koji je neko rekao – “evo većina naroda je tu”.

ZOLIĆ: Ne znam šta Dodik misli. Niko ne želi inscenirati popis. Ja, kao demograf, smatram da treba praktikovati preporuke IMO tima, jer je to odraz nauke. Hoće li nekoga biti više ili manje, ja to ne znam. Struka kaže da se uvaže kriterijumi IMO tima. Gospodin Dodik ne može govoriti tako, jer on nije demograf, on je političar.

VIJESTI.BA: U kojoj mjeri se, prema Vašem mišljenju, politika umiješala u objavljivanje rezultata popisa stanovništva?

ZOLIĆ: Politika se u potpunosti umiješala u ovaj proces i želi određivati koliko će kojeg stanovništva biti. Želim jasno poručiti da popis nije politička stvar, već demografska tema. Politika ne treba da se miješa u stručne stvari.

VIJESTI.BA: Je li opasno uplitanje politike u ovako značajan proces?

ZOLIĆ: Opasno je, jer postoji mogućnost da se političari ne slože i da popis propadne. Ako podaci ne budu objavljeni do 1. jula, oni više neće biti relevantni za prikazivanje stanja. Popis nije samo pitanje broja stanovništva. On daje sliku stanja jedne zemlje.

Mi smo aplicirali za članstvo u EU. Uskoro ćemo morati popuniti obrasce, odgovoriti na razna pitanja koja popis pokazuje. Stoga je popis izuzetno bitan i u pogledu pristupanja naše zemlje EU.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste rok – 1. juli. Ukoliko rezultati popisa ne budu objavljeni do tada, kakve posljedice mogu biti?

ZOLIĆ: Nećemo imati podatke, već će se raditi na osnovu procjena. Danas egzistiraju tri procjene – CIPS-a, CIA-e i preliminarni rezultati popisa. Mislim da je popis 2013. odrađen po standardima Evropske komisije i EUROSTST-a. Njihovi stručnjaci dali su veliki doprinos, a pomogli su i finansijski cijeli proces. Bila bi bruka za BiH da rezultati popisa ne budu objavljeni.

VIJESTI.BA: Gospodine Zoliću, može li Agencija za statistiku sama objaviti rezultate popisa ili je potreban konsenzus državne i entitetskih agencija? Šta kaže Zakon o popisu?

ZOLIĆ: Zakon kaže da Agencija za statistiku BiH ima pravo objaviti rezultate popisa. Objavila je i preliminarne rezultate popisa. Da li je direktor državne agencije voljan da to učini ili traži saglasnost od entitetskih agencija, ja to zaista ne znam. Pretpostavljam ipak da on to ne želi, da traži saglasnost entitetskih zavoda, pa se cijeli proces razvlači. Do kad će to biti tako, ja stvarno ne znam. No, želim ponovo poručiti da su rezultati popisa statistički, a ne politički podaci.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno