Info

Objašnjeno koji građani FBiH imaju pravo na energetsku pomoć EU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je objasnila ko će imati pravo na energetsku pomoć koja je osigurana sredstvima Evropske unije.

Kako su saopćili, danas su prihvatili program utroška sredstava koja će dobiti minimalno 109.000 domaćinstava. Riječ je o domaćinstvima za koja je procijenjeno da su energetski siromašna, a ukupno će biti dostupno 64,5 miliona KM.
Istakli su da će pravo na ovu pomoć imati četiri kategorije stanovništva:

Prvu kategoriju čine domaćinstva u kojima žive, kako su ukazali, materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekom drugom osnovu, a kojima je u decembru prošle godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite;

Drugu kategoriju čine domaćinstva u kojima žive djeca koja su zaključno s 31. majem ove godine ostvarila pravo na dječiji dodatak na osnovu Zakona o materijalnoj podršci porodica s djecom;

Treću kategoriju domaćinstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na penziju po propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za decembar prošle godine prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i to pod uslovom da nisu korisnici razmjerne penzije sa inostranstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva tokom prošle godine nije ostvarivao dodatna primanja na osnovu radnog odnosa;

U četvrtoj kategoriji su domaćinstva u kojima su tokom prethodne godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom periodu nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja na osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plate u FBiH u 2022., odnosno 543 KM.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, energetski siromašna domaćinstva ne mogu ostvariti ovu podršku ako su ostvarila pravo na podršku mjerama energetske učinkovitosti stambenih građevina kroz javni poziv Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Domaćinstvo koje se eventualno može svrstati u dvije ili više kategorija energetski siromašnih domaćinstava, kako su ukazali, pravo na podršku može ostvariti po samo jednom osnovu.

Istakli su da potpisivanje sporazuma o saradnji na realizaciji mjera podrške između jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) i resornog ministarstva FBiH predstavlja osnovni preduslov za raspodjelu sredstva, kao i za provođenje svih drugih neophodnih aktivnosti vezanih za provođenje navedenih mjera.

U cilju potpisivanja ovog sporazuma, kao i upoznavanja s njihovim zaduženjima utvrđenim ovom odlukom, resorno ministarstvo će jedinicama lokalne samouprave dostaviti na potpisivanje sporazum o saradnji za realizaciju “Programa mjera podrške energetski siromašnim domaćinstvima na području njihove mjesne nadležnosti”.

Odlukom su propisani i opći i posebni kriteriji za dodjelu sredstava, raspoređivanje odobrenih sredstava te utvrđivanje konačne visine sredstava za isplatu. Utvrđene su i nadležne institucije i tijela, kao i prioritet u postupanju, saopćili su iz Vlade FBiH.

Energetsku pomoć EU dobit će i domaćinstva u Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Ranije su nadležni u RS-u najavili da će ovu pomoć dobiti 60.000 korisnika.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno