Biznis

Obiteljske firme najznačajnije za zapošljavanje

Obiteljske firme najznačajniji generator zapošljavanja u BiH
Obiteljske firme najznačajniji generator zapošljavanja u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obiteljske firme u Bosni i Hercegovini jedine mogu osigurati održivost i stabilnost domaćeg gospodarstva u narednim godinama, samo ukoliko se uspješno suoče s izazovima koji ih očekuju, jedan je od prvih zaključaka prvog foruma o obiteljskim firma u Sarajevu – „Obiteljske firme – stub razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine“, u organizaciji Centra za edukaciju „Pro Educa“.

Više od 80% obiteljskih firmi u Bosni i Hercegovini je u vlasništvu osnivača, a značajna većina tih kompanija, njih 68,6%, tek u godinama koje dolaze treba da se suoči s generacijskom tranzicijom, angažmanom vanjskih menadžera, odlučivanjem o daljnjem razvoju ili prodaji i mnogim drugim specifičnim izazovima za sve obiteljske firme u svijetu.

“Obiteljske firme su jedina prilika za dugoročnu stabilizaciju gospodarstva Bosne i Hercegovine. Procesi s kojim se suočavaju domaće obiteljske firme, ali i velika većina firmi u regiji su složeni i odlučujući za dalji opstanak i razvoj ne samo obiteljskih firmi, već i cjelokupnog gospodarstva i zato je jasno da se radi i o izuzetno velikom izazovu i neizvjesnosti za domaće gospodarstvo ”, rekao je Dragan Močević, autor projekta “Obiteljske firme – stub razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine”.

Gospodarstvenici koji su uspješno prošli sve faze rasta kompanije od obiteljske firme do internacionalne grupacije spremni su da svoja dragocjena iskustva podijele sa vlasnicima i menadžerima obiteljskih firmi, što je, kako ističu i jedna od njihovih obveza. Podrška razvoju i jačanju poduzetništva treba biti prioritet svake izvršne i lokalne vlasti u regiji, svakog odgovornog pojedinca i institucije, jer samo obiteljske firme omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta, u svijetu i do 60 posto.

„Najveći izazov za obiteljske firme su nerazdvajanje obiteljskih od poslovnih odnosa i neadekvatan pristup u odabiru profesionalizaciji menadžmenta, a tu prepoznajemo značaj projekta „Obiteljske firme – stub ekonomije razvoja BiH“ kao edukacijskog faktora i načina da se osnaže obiteljske kompanije u BiH. IFC je partner na ovom projektu i nadamo se da će projekt dosegnuti do što više obiteljskih firmi u regiji jer kao međunarodna institucija imamo misiju da podržavamo jačanje obiteljskih firmi. To su firme koje generiraju veliki procent GDP-ja, te direktno zadovoljavaju osnovne potrebe za većinu stanovništva svake zemlje u Europi. O njihovom značaju dalje rasprave nema i nema dileme oko potrebe da cjelokupno društvo osigura bezrezervnu podršku.“, rekla je Merima Zupčević Buzadžić iz Međunarodne financijske korporacije (IFC).

Centar za edukaciju „Pro Educa“ šest godina radi na podizanju svijesti o značaju, izazovima i prilikama za kvalitetno upravljanje obiteljskim firmama. Projekt “Obiteljske firme – stub razvoja ekonomije ” realizira se i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Bugarskoj.

Forum se realizira pod pokroviteljstvom IFC-a, a sponzori foruma su Advantis Broker, Consultin, Adižes SEE i Peugeot. Medijski pokrovitelji poslovnog foruma „Obiteljske firme – stub razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine“ su Poslovne novine, Color Press Grupa, indikator.ba, Biznis u BiH i Capital.ba.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno