Zenica

Obilježen Dan civilnih žrtava rata grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dan civilnih žrtava rata Grada Zenica, u organizaciji Udruženja civilnih žrtava rata “92-95“ i Komisije za obilježavanje značajnih datuma, obilježeno je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti ispred ploče na Spomen obilježju “Kameni spavač“ na kojoj se nalaze imena poginulih u granatiranju tog grada 19. aprila 1993. godine.

Kako je istakla predsjednica tog zeničkog udruženja Suada Kadrić, tog je dana u prvom i potpuno neočekivanom granatiranju centra grada poginulo 15 civila, ali su zbog naknadno preminulih u sudskim spisima navedena imena 17 poginulih te 75 ranjenih osoba.

– Palo je devet granata, na licu mjesta je ubijeno 15 civila, a ranjeno je oko 75. U izvještaju sa suda piše da je poginulo 17, a ranjeno 75 lica. Svaki je put bolno prisjećati se ovog dana, jer sam i sama ranjena nasred ulice. Možete zamisliti kako je majkama poginulih – kazala je Kadrić.

Na sedam mjesta u Gradu Zenica, kazala je Kadrić, obilježavaju datume stradanja civila u tom gradu.

-Nažalost, što je od svega najbolnije, nikada niko nije procesuiran za civilne žrtve – kazala je Kadrić, koja napominje kako nikada nisu dobili ni odgovor od sudova na podatke koje su im dostavljali.

Prema izvještajima, granate koje su tog dana pale na Zenicu upućene su sa položaja Hrvatskog vijeća odbrane iz Putićeva kod Viteza.

-To je bio najteži dan za Zenicu u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Moram napomenuti da je u periodu od 1992.-1995. godine u gradu Zenica poginulo 177 civila, a na području Zeničko-dobojskog kantona 1220 osoba – kazao je Vernes Menzilović, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenica.

On je napomenuo kako se samo tri dana prije granatiranja Zenice i stradanja civila, dogodio i pokolj u selu Ahmići u Vitezu.

Koordinator za odnose s javnošću Mreže mira BiH Haris Badžić istakao je kako je Mreža koja okuplja više od 260 organizacija te se bavi mirovnim aktivizmom u BiH, smatra da je vrlo bitno sjećati se ovakvih dana, kao i Ahmića, Trusine, Srebrenice, Dana Bijelih traka u Prijedoru…

– Ovakve dane ne smijemo zaboraviti i moramo se voditi sudski presuđenim činjenicama za druge presuđene slučajeve koje imamo u našoj državi te zajedno raditi na izgradnji jednog boljeg, održivog i pozitivnog mira – kazao je Badžić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno