Info

Obilježavanje dana posvećenog prvoj pomoći

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obilježavanje dana posvećenog prvoj pomoći – JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, povodom Svjetskog dana prve pomoći, a koji se realizira svake druge subote u mjesecu septembru, organizuje javno-zdravstvenu kampanju s ciljem podizanja svijesti o značaju pravovremenog i pravilnog pružanja prve pomoći. Obilježavanje dana posvećenog prvoj pomoći izuzetna je prilika za ukazivanje da je prva pomoć humani čin koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Crveni križ Zeničko-dobojskog kantona izdali su ovim povodom  „Džepni priručnik prve pomoći“ koji u sebi sadrži osnovne informacije i korake u pružanju prve pomoći kod najčešćih povreda i stanja.

Kampanja s motom „DJECA DJECI – NAUČI PRVU POMOĆ“ biće realizirana 10.09.2016. godine u saradnji sa Crvenim križem Grada Zenice. Tom prilikom u  jutarnjim satima na benzinskim pumpama Energopetrol-a (Autobusna stanica, Sarajevska ulica i na putu M17) biće vršena provjera opremljenosti kutija prve pomoći  u automobilima sa nadopunom istih u slučaju uočenih nedostataka i anketiranje vozača o znanju pružanja prve pomoći.  Aktivnost će provesti volonteri Crvenog križa Grada Zenica.

Također će na Trgu „Alija Izetbegović“ biti organiziran  info štand sa distribucijom promotivnog materijala i mjerenjem krvnog pritiska, kao i pokazna vježba sa akcentom na reanimaciju.

U okviru ove aktivnosti, zaposlenici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane su se odazvali akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je organizovana u saradnji sa Crvenim križem Grada Zenica i Transfuzijskim centrom Kantonalne bolnice Zenica, s ciljem podizanja svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život, te je neophodna kod složenih medicinskih i hirurških zahvata. Akcija je provedena 08.09.2016. godine u terminu od 8 do 13 h.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno