Info

Obavljen najzahtjevniji dio obreda, sve hadžije iz BiH dobro i zdravo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvog dana Kurban-bajrama hadžije i hadžinice iz naše zemlje od ranih jutarnjih sati pristizali su u hotel, nakon što su sinoć obavili u fizičkom smislu najzahtjevniji dio obreda hadža – pješačenje od Muzdelife do džemreta.

Nakon boravka na Arefatu, hadžije su autobusima prevezene do Muzdelife, gdje su provele dio noći i sakupile kamenčiće za bacanje na džemretima.

Oko ponoći krenuli su s Muzdelife putem Mine, do Velikog džemreta, što je nešto više od deset kilometara pješačenja. Na Velikom džemretu su bacili sedam kamenčića, nakon čega su se vratili u hotel i oslobodili ihrama.

– Medicinska ekipa, kao i svaki put do sada, krenula je prije dva dana sa svojim hadžijama put Arefata i stalno boravila s njima na Arefatu, Muzdelifi i do povratka u hotel.

Hvala Bogu, mogu potvrditi da su sve hadžije uspjele obaviti taj neizostavni dio hadža, odnosno boravak na Arefatu, zbog čega smi mi, ustvari i angažirani – da pomognemo bolesnim, starijim i iznemoglim da to i urade – izjavio je šef ljekarskog tima dr. Adem Zalihić.

Dodaje kako je tokom boravka na Arafetu evidentiran značajan broj intervencija, ali da je važno istaknuti da nisu bili prinuđeni da ikoga voze u saudisjke bolnice na Arefatu.

– Prilikom povratka s Arefata, očekivano, i nakon Muzdelife, pješačenja i bacanja kamenčića, pojavili su se određeni zdravstveni poremećaju. Uglavnom, sve smo zbrinuli i riješili sve slučajeve, a hadžije hajirli stigli u hotelske sobe – kazao je Zalihić.

Prema njegovim riječim, jutros od 8 sati u ambulanti je evidentirano nekih 150 manjih ili većih hirurških i internističkih intervencija.

– U principu, sve zbrinjivamo. Istina, bili smo prinuđeni jednog pacijenta, odvesti na dodatno rentgensko slikanje zbog frukature malog nožnog prsta – dodao je Zalihić.
Hadžije prvi bajramski dan provode u čestitanju ovog velikog praznika svojim najbližim u domovini, ali i družeći se s novim prijateljima koje su stekli na ovom životnom putovanju.

Neka bajramska druženja, koja su organizirali vodiči ili pojedinci, već su održana, a neka su najavljena za večernje sate.

Hadžijama danas i narednih dana preostaje obavljanje hadžskog tavafa i sa’j te bacanje kamenčića na preostalim džemretima i oprosnog tavafa, čime će obred hadža biti upotpunjen.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno