Info

Obavještenje ZZO ZDK: Refundacija sredstava za kupovinu lijeka Tocilizumab-Actemra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog stanja teške epidemiološke situacije izazvane virusom COVID 19, potrebe lječenja ležećih bolničkih pacijenata sa slikom dokazane aktivne COVID infekcije ljekom Tocilizumab-Actemra, Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona je obezbjedio finansijska sredstva za refundaciju nabavke lijeka.

Obavještavamo građane Zeničko-dobojskog kantona da će Zavod počevši od 15.04.2021 godine, refundirati sredstva za nabavku lijeka — Tocilizumab-Actemra svim osiguranim licima koja su lijek nabavili iz vlastitih sredstava.

Zahtjev za refundaciju nabavke lijeka se podnosi nadležnim poslovnicama Zavoda, uz prilaganje originalnih apotekarskih računa i Odluke o liječenju bolničkog pacijenta lijekom Tocilizumab-Actemra koju potpisuje nadležni liječnički konzilij za Tocilizumab Kantonalne bolnice Zenica ili Opće bolnice Tešanj.

Pravo na refundaciju kupijenog lijeka imaju svi pacijenti koji su lijek kupili počevši od 15.04.2021. godine .

– Odluka Upravnog odbora je da će biti refundirani troškovi za nabavku ovog lijeka od sutra, 15. aprila, što znači da neće biti retroaktivne refundacije troškova. Zahtjevi za refundaciju troškova bit će podnošeni u našim poslovnicama, a uz prilaganje originalnog računa iz apoteke potrebno je dostaviti i odluku o liječenju bolničkog pacijenta tim lijekom- kazala je za Fenu pomoćnica direktora ZZO ZDK Haša Begić.

Ona ističe kako im nije poznato gdje se može nabaviti pomenuti lijek u ZDK-u, osim da ga je bilo u apoteci „Viola“ iz Tešnja, koja je ugovorna apoteka tog zavoda.

Međutim, napominje Begić, lijek ne mora biti nabavljen u apotekama s kojima taj zavod ima ugovor, odnosno da će troškovi refundacije biti podmireni svim zdravstvenim osiguranicima.

– Mi smo i do sada, u strogo kontrolisanim uslovima, koristili taj lijek, kojeg su pacijenti sami donosili. Pokazao se solidnim u liječenju određenoj fazi Covid-pozitivnih pacijenata – ističe direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno