Zenica

Obavještenje o upisu djece u program obaveznog predškolskog odgoja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obavještenje o upisu djece u program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu (popoio)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona obavještava javnost da će se upis djece za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu  (POPOiO) u školskoj 2016./2017. godini realizirati u periodu od 06.02. – 10.02.2017. godine. Detaljnije informacije o mjestu upisa i mjestu realizacije Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO), kao i potrebnoj dokumentaciji za upis, nalaze se na oglasnim pločama osnovnih škola i predškolskih ustanova.

Početak realizacije Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu (POPOiO) planiran je za 02.03.2017. godine.

U prilogu: Obavještenje o upisu djece za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, uradilo je plan za implementaciju Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu, u skladu sa članovima 22., 46., 48., 52. i 56. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (”Službene novine Zeničko-dobojskog kantona” broj 7/10, 8/12).

•    Programom obaveznog  predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) u školskoj 2016/2017. godini bit će obuhvaćena djeca koja 1.marta 2017. godine navršavaju 5 godina i 6 mjeseci života i  koja, u ovoj školskoj godini, nisu bila upisana u neku od predškolskih ustanova.
•    Djeca, koja su u ovoj školskog godini, u periodu septembar-januar, pohađala predškolsku ustanovu u kojoj se realizira Cjeloviti razvojni program (CRP), neće biti obuhvaćena Programom obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, jer Cjeloviti razvojni program sadrži i Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja.
•    Djeca koja su pohađala predškolsku ustanovu dobit će uvjerenje o završenom CRP-u, a djeca, polaznici Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, uvjerenje o završenom POPOiO. Oba uvjerenja su validna za upis u osnovnu školu.
•    Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu  finansira se iz Budžeta Kantona u trajanju od 180 sati (12 radnih sedmica / 3 sata dnevno).
•    Program realiziraju javne i privatne predškolske ustanove koje su verifikovane, tj. upisane u Registar predškolskih ustanova Zeničko-dobojskog kantona, kao i škole u sredinama gdje ne postoje predškolske ustanove u državnoj ili privatnoj svojini.
•    Program će se realizirati u dva ciklusa. Prvi ciklus u periodu mart-maj, a drugi ciklus u periodu juni-august.
•    Plan realizacije Programa je urađen prema školskim područjima i usklađen je sa blizinom objekata škola i predškolskih ustanova.
•    Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđene su i novčane kazne za roditelje/staratelje, koji ne upišu dijete u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu.
•    Roditelji/staratelji djece, koja će pohađati Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, dužni su prilikom upisa djeteta donijeti sljedeće dokumente:
–    Izvod iz matične knjige rođenih (kopija)
–    Ljekarsko uvjerenje  isključivo  za upis u predškolsku ustanovu
(Izvod iz matične knjige rođenih nije potrebno ovjeravati, a ljekarsko uvjerenje je besplatno.)
•    Upis djece se vrši u periodu od 06.02.2017. godine do 10.02.2017. godine.
•    Početak realizacije Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu planiran je za 02.03.2017. godine (četvrtak).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno