Naše

O smrti dr. Pranjića, medijima, regionu..

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenicablog je 11. maja objavio vijest o smrti rođenog Zeničanina dr. Krunoslava Pranjića, koju je priredio naš saradnik, direktor Biblioteke Zenica Midhat Kasap. Prisjećanje na našeg sugrađanina, iako se mnogi Zeničani i ne sjećaju značaja i uloge cijenjenog doktora, izazvao je lavinu reakcija proteklih dana u medijima u Hrvatskoj i Srbiji. Još jednom se, može se konstatovati, pokazalo i dokazalo da su vrijedni i cijenjeni ljudi rođeni ili stasali u ovom gradu nadaleko cijenjeni van granica općine, sada Grada Zenice. 

Zanimljivo je da su vijest o smrti jednog od najčuvenijih sugrađana, koji su živjeli van granica BiH, iako su dobili adekvatne informacije, prećutali i lokalni mediji u Zenici, koji se inače utrkuju u prenošenju (prepisivanju) nebitnih informacija o holivudskim zvijezdama, turbo-folk kvazi-senzacijama ili izmišljenim i nepotrebnim istraživanjima po principu “kopiraj i prenesi” sa zapadnih portala. Žalosno je i da nisu našli za shodno da se pozabave bogatom biografijom dr. Pranjića, jer bi shvatili koliko je bio cijenjeni lik, a još više djelo našeg sugrađanina u regionalnim, ali i međunarodnim okvirima. No, za takav članak ipak zahtjeva mnogo više od funkcija kopiranja tuđeg na netu. No, vratimo se temi. 

U današnjem izdanju Jutarnjeg lista Zagreb čuveni Miljenko Jergović komentira ćutnju hrvatske javnosti, te navodi da je prvu i jedinu medijsku vijest o smrti dr. Pranjića objavio naš portal. Slične vijesti su proteklih dana objavili i portali Vesti.sr u Srbiji, te SeeBiz.net u Srbiji i Hrvatskoj. Prenosimo neke izvode. 

http://www.jutarnji.hr/dan-kada-je-u-hrvatskoj-nestalo-stila–ili-pouka-o–jedinstvu-nacije-u-tuposti/1351152/

http://www.vesti.rs/Ekonomija/Umro-i-pokopan-dr-Krunoslav-Pranjic.html

http://www.seebiz.eu/umro-i-pokopan-dr-krunoslav-pranjic/ar-111483/

 

mijer01



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno