Ljudi

O porodičnoj manufakturi Bogdanović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

O porodičnoj manufakturi Bogdanović- Neko od prijatelja zeničkog multimedijalnog dvojca, “oca i sina i dobroga im duha”, Bojana i Feđe Bogdanovića, dvojice sakupljača i kolekcionara sportskih, poetskih, plivačkih, proznih, stonoteniskih, padobranskih, satiričnih i još bog-te-pita kakvih književnih nagrada, nazva ovu dvojku Porodičnom manufakturom. A oni nastaviše još žešće po nagradama.

Da bi stvar bila veselija i prijateljima dostupnija, a na nagovor književnice i vlasnice knjižare EN Zuhre Halač, usred Zenice – zjenice oka bosanskoga, napraviše Bogdanovići pravi happening, sa sve muzikom, prijateljima, gitarama i vinom te sa velikom glumicom Sabinom Kulenović, prvakinjom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i sa jazz maestrom Ivicom Frančićem. Vrijedi istaknuti da je pomenuto dešavanje održano u okviru manifestacije Zeničko kulturno ljeto.

PLODAN AUTOR

Bojan Bogdanović je više od četiri decenije prisutan na javnoj sceni: kao novinar, književnik, esejista i književni kritičar. Njegovi aforizmi našli su mjesto u gotovo svim antologijama balkanskog i ex-jugoslovenskog aforizma. Njegova djela prevođena su na njemački, engleski, makedonski, poljski, rumunski i italijanski jezik. Objavio je knjige poezije “Vajar u kući”, “Večera sa varvarima” i “O precima i kućama”, kao i knjige aforizama “Provjetravanje srca”, “Kolaž demokratije”, “Bogovi i batine”, Verbarijum cvjećki” i “O s uma sišavšima”.

Bojanov sin Feđa u svijet književnosti ušao je prije osam godina. Za svoj pjesnički rad dobio je nagradu “Fra Grga Martić” (2013, Kreševo) i nagradu Međunarodne kulturne manifestacije ​Zeničko proljeće (2015). Osim što piše poeziju, Feđa i slika.

U neko doba, književno-muzički matine je započeo, a mlađi iz Manufakture, slikar Feđa, izgovara sljedeće stihove, otvarajući tako ovu prelijepu manifestaciju:

”U olovci držim skriveno riječno korito rečenice, neobrijan odsjaj ravnice tetura po mojim obrazima, rođen i odrastao u žutoj ljetnoj stolici. Umjesto mojih očiju, umjesto moga lica, dva djeteta se igraju sa nekoliko slova i jednom olovkom…”.

– U ovoj poeziji žive moji stari učitelji, otkrio je pjesnik Feđa prijateljskim ušima gostiju, koje su nakon stihova i nekoliko piva još imale mjesta za ljepotu.

– To su velikani versa i metafore – Stănescu, Ginsberg, Tadić, Marvin, Ruževič…, a Paula Celana možete i sami prepoznati…, objasnio je.

Nagrađivani pjesnik naprečac odluči da se posveti slikarstvu. Osim velike kućne biblioteke oca Bojana, koju je odavno propustio kroz ruke i transponovao je u svoj poetski pogled na svijet, Feđa se okrenuo bezbrojnim mapama velikih slikara, s kojima se sreo još kao dječačić na očevim koljenima. Višegodišnji, sistematičan rad i učenje i ovaj put su dali rezultat. Prvih nekoliko slika prodao je u Beogradu, a onda i na Sarajevo Film Festivalu. To što među kupcima i radoznalcima nije bilo mlađih od 40 godina, u prvi mah je izgledalo razočaravajuće, sve dok mu to jedan stari slikar nije objasnio kao dobar znak:

”Tvoje slike su zrele, pa je i interes zrelog kupca i poznavaoca umjetnosti – logičan, samo naprijed!”

I tako, slike su na štafelaju i dan i noć, dok se povremene poetske slike registruju na neki otkinuti list, za neku buduću knjigu, “otkinutu” od platna i štafelaja.

– Što se tiče slikarstva, našao sam inspiraciju u apstraktnom ekspresionizmu. Ni poezija nije daleko od toga. To je neki kolosijek kojim vozim svoj umjetnički izraz, rekao nam je Feđa.

I ULICA JE KUĆA

Kada je u pitanju manifestacija Zeničko kulturno ljeto, jedan od organizatora Midhat Kasap objasnio nam je da ide sve po planu, da se tokom radnih dana prave programi za predškolsku djecu, a tokom vikenda programi za odrasle. Istakao je da je druženje s kreativcima Bojanom i Feđom Bogdanovićem pun pogodak.

Glumica Sabina Kulenović kazala je da je ova manifestacija veliko osvježenje u Zenici u posljednje dvije godine, da se osjeti da ulica živi, što je jako važno, “jer je i ulica dio naše kuće”.

– Dok budemo imali odnos prema ulici i ljudima koji žive ovdje, imamo nadu za grad i za državu, poručila je Kulenović.

Autor:Mirza Dajić
FOTO: Muhamed Tunović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno