Posuđeno

O ovome se ne priča: Dom naroda PFBiH odbio dokument koji bi omogućio izgradnju Petlje Nemila na autoputu A1

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radovi na koridoru Vc u Zeničko dobojskom kantonu teku planiranom dinamikom, ali se u naselju Nemila nadomak Zenice još uvijek ne nazire uključenje i isključenje na autoput. Ne vrši se dodatna eksproprijacija zemljišta za izgradnju petlje niti se zna gdje bi se tačno nalazila. Zašto? Iz JP “Ceste Federacije BiH” ekskluzivno za blog 32.vijećnik kazali su slijedeće:

“Inicijativa Grada Zenice i mještana naselja Nemile koja tretira uključenje i isključenje (petlju u Nemiloj) razmatrana je od strane JP Autoceste FBiH, te je kao rezultat donesena Odluka Uprave o izradi projektno-tehničke dokumentacije, zatim ishodovanja potrebnih saglasnosti, dozvola i eksproprijacije za izgradnju petlje. Trenutno je u fazi izrada projektne dokumentacije za petlju u Nemiloj.

Međutim, ovo pitanje je usko povezano sa PRIJEDLOGOM ODLUKE O DOPUNI ODLUKE O DONOŠENJU PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNIH OBILJEŽJA OD ZNAČAJA ZA FEDERACIJU BOSNE I HERCEGOVINE, “AUTOCESTA NA KORIDORU VC”, jer se praktično radi o jednoj od izmjena PPPPO FBiH.

Iz JP Ceste Federacije navode da je Vlada FBiH uputila ovaj Prijedlog prema Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH. Prijedlog je usvojen od strane Predstavničkog doma, ali ne i na Domu naroda Parlamenta FBiH.

Dakle, na 20. sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održanoj u Sarajevu, za Prijedlog odluke o dopuni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH “Autocesta na Koridoru Vc” za period od 20 godina nije bilo potrebne većine.

Iz diskusije bi se dalo zaključiti da su petlje u Nemili i drugim mjestima duž koridora sredstvo, a ne cilj. Naime, ovom odlukom olakšala bi se izgradnja pratećih objekata duž koridora (benzinskih pupmi, odmarališta, vidikovaca i drugih objekata) što otvara mogućnost za korupciju. Predloženi stav iz federalnog ministarstva “da konačni obuhvat Prostornog plana može biti mijenjan ako iz objektivnih razloga nije moguća realizacija planiranih, ili ako se ukaže potreba za novim putnim objektima, kao što su petlje, naplata putarine, odmorišta i drugo”, konkretno, za delegata Anera Žuljevića (SDP) otvara vrata korupciji.

Od izgradnje najavljivanih petlji duž koridora Vc za sad nema ništa. Iz Stručne službe Doma naroda FBiH do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili na pitanje kada će se ponovo naći na dnevnom redu Prijedlog odluke o dopuni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH “Autocesta na Koridoru Vc” za period od 20 godina.

U nastavku, pogledajte obrazloženje delegata SDP-a koji je bio PROTIV donošenja odluke i kako je izgledalo pojedinačno izjašnjavanje.

Informacija da prijedlog NIJE PROŠAO objavljena je NA LINKU na oficijelnoj stranici Parlamenta.

Evo dijela zapisnika sa sjednice koja je prošla “mimo radara” javnosti u Zenici:

Prijedlog odluke o dopuni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine „Autocesta na Koridoru VC“ za razdoblje od 20 godine. Tekst Prijedloga odluke utvrdila je Vlada FBiH.
Zastupnički dom je obavijestio Dom naroda da je na 34. sjednici, održanoj 28.06.2022. godine, usvojio Prijedlog odluke o dopuni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine „Autocesta na Koridoru VC“ za razdoblje od 20 godina.

Prijedlog odluke su razmatrala mjerodavna radna tijela i dostavila svoja izvješća. Prijedlog odluke obrazložio je predstavnik Vlade Federacije BiH. U pretresu su sudjelovali Aner Žuljević, Jasmin Duvnjak i predstavnik Vlade Federacije BiH.

Na temelju rezultata glasovanja, predsjedatelj je konstatirao da Prijedlog odluke o dopuni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine Autocesta na Koridoru VC za razdoblje od 20 godina nije dobio potrebitu većinu, sa 22 glasa za, 11 suzdržanih i četiri glasa protiv. Jasmin Duvnjak je zatražio pojedinačno izjašnjavanje. Nakon ponovljenog pojedinačnog izjašnjavanja, predsjedatelj je konstatirao da Prijedlog odluke o dopuni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine Autocesta na Koridoru VC za razdoblje od 20 godina nije dobio potrebitu većinu, sa 25 glasova za, 13 suzdržanih i četiri glasa protiv.

Video:

32. Vijećnik, Autor bloga: Muhamed Pivić

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno