Ljudi

Nusmir Muharemović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nusmir Muharemović pred najvećim je izazovom u dosadašnjoj karijeri. Reditelj Boban Skerlić ukazao mu je čast i povjerio glavnu ulogu u predstavi “Sinovi umiru prvi”. Zadatak mu je da utjelovi lik čovjeka koji je izgubio brata u ratu.

Suludi plan

– Uvijek je izazov igrati glavnu ulogu u nekom komadu. Čast je predvoditi ansambl, ali je i velika odgovornost. Igram čovjeka koji je izgubio brata, obolio od PTSP-a i nekoliko mjeseci je bio na liječenju u psihijatrijskoj bolnici. Vraća se kući, žena mu je trudna i u tom trenutku pojavljuje se mafija koja traži novac da bi njemu i njegovim roditeljima otkrila gdje se nalaze kosti njegovog poginulog brata koje godinama pokušavaju naći. Mirsad, kako se u bh. adaptaciji zove ovaj lik, pravi suludi plan kako da prevari mafiju – otkrio nam je Muharemović.

Vjeruje da će uz pomoć reditelja i kolega uspjeti napraviti lik s kojim će se publika poistovjetiti i za kojeg će navijati.

– Njegova ludost je često vrlo komična, a nepredvidljivost je njegova glavna osobina. Ima jedna replika u komadu koju izgovori lik koji igram, a ona glasi: “Za nas, izgleda, rat još nije gotov”. Svako ko je u ratu nekoga izgubio, a posebno oni koji svoje najmilije ne mogu pronaći godinama nakon tog užasa, znaju šta ova replika glasi. Bitno je da se priča o tome. Bitno je da se pronalaze krivci na svim stranama. Bitno je postaviti i pitanje da li je i kome u interesu da se mrtvi ne pronađu. Zato je bitno da se ovaj komad postavi na sceni bh. teatra – poručio je naš sagovornik.

Gost iz Belgije

Autor teksta „Sinovi umiru prvi” je hrvatski pisac Mate Matišić, a adaptaciju za BNP Zenica potpisuje Hasan Džafić. Za kostim i scenografiju zadužena je Sabina Trnka. Muziku za predstavu radi Damir Avdić, dok je za scenski pokret zadužen gost iz Belgije Tomas Stejert (Thomas Steyaert). U predstavi igra skoro cijeli ansambl zeničkog teatra, Faketa Salihbegović-Avdagić, Muhamed Bahonjić, Haris Burina, Saša Handžić, Sabina Kulenović…

– Stalo nam je da napravimo predstavu koja će obilježiti teatarsku scenu u 2015. godini – istakao je Muharemović.

Turneje i novi projekti

– Očekuju me turneje s predstavom „Državni lopov” u Hrvatskoj i Crnoj Gori te turneja s duodramom „Derviš i smrt” po Srbiji. Trenutno sam u pregovorima za predstavu u Crnoj Gori koju bi trebao režirati crnogorski reditelj Goran Bulajić, koju ćemo, najvjerovatnije, raditi početkom proljeća – otkrio nam je Muharemović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno