Naše

Nude vam lažni izbor – ili posao u kladionicima ili podrška Kasumoviću

Nude vam lažni izbor
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Nude vam lažni izbor – ili posao u kladionicima ili podrška Kasumoviću – Na jednom hercegovačkom portalu, mada to nije čest slučaj, osvanulo je nekoliko članaka koji “brane” odluku Gradskog vijeća Zenica o povećanju cijena komunalne takse kladionicama.
Naravno, odmah je autor nazvan “debilom”, “kretenom”, “neznalicom”, a ono što je zanimljivo, kad se analiziraju imena i profili autora, komentatori su “Manager u Sportska kladionica Premier”; “Operater za računarom u Sportska kladionica Sport plus” i slično.
Od 10 dostupnih komentara na prvoj stranici komentara, sedam pripada osobama iz kladionica. I tako na svakoj sličnoj vijesti, pa i onima koje “napadaju” takvu odluku. 
Prosto fascinira količina, na hiljade postova, namjenski otvorenih grupa, stranica, kojima menadžeri i uposlenici kladionica pokazuju odanost. U ovoj državi su zatvarane fabrike, Oružane snage smanjene 15 puta, gašene škole, fakulteti i jedini “pokret otpora” je stvoren kod kladionica.
Kažu: brane radna mjesta – zanima me šta su te osobe radile u životu prije i postoji li bilo šta što bi mogli/mogle raditi nakon eventualnog gašenja. Zanemarimo Kasumovića i sjetimo se oporezivanja dobitaka manjih od 100 KM – šta je tu sporno?
Na kruhu od 1 KM 17 posto PDV, a dobici do 100 KM nisu oporezovani. Hmmmmm, I budite pošteni po sebi koliko puta ste “proveli” dobitak od 500 ili 1.000 KM na više manjih? Ali eto, Svak jauče gdje ga žulja.
Zanimljivo je da mediji koji primaju lovu ili su im osnivači kladionice brane, a ovi drugi napadaju. A niko se ne bavi činjenicama. Tako i u Zenici kad napišeš da Mittal truje javi se radnik Mittala i kaže – truje 100 godina pa se niste žalili ranije? Je..š argument ako je to argument….
Tako i vi, kopate po biografiji, nabrajate Kasumoviću pumpe, zgrade, ko da vaši poslodavci nemaju isto. Izvjesna Mirela, operater u nekoj kladionici, sudi ko je retard, ko je novinar, nazivajući jednog mog kolegu, koji nema isto mišljenje kao ona, retardom. A ona je puki “operater”. I još se poziva na Boga, a ne zna ni tačke i zareze postaviti gdje treba.
Nikada, niko iz kladionica nije rekao – hajmo probati razgovarati s gradonačelnikom i predočiti mu da bi plaćanje 50.000 umjesto 3.000 godišnje na jedno prodajno mjesto značilo problem.
Pretpostavimo da kladionica X (ime nebitno) ne može da zaradi 4.000 (i nešto sitno) KM mjesečno da bi platila komunalnu taksu, za koju je do sada izdvajala 250 KM mjesečno. OK. Prvo što bi PRIVREDNIK uradio jeste preispitao da li mu treba 10, 30, 60 poslovnica u gradu. U jednoj zeničkoj ulici se nalaze čak četiri poslovnice ISTE kladionice.
Da li se može funkcionirati sa manje poslovnica. Da li umjesto 200 poslovnica treba ovom gradu recimo 10-15, po jedna iz slabijih i 2-3 jačih kladioničarskih firmi. OK, redovi će biti malo duži, kladioničari ispočetka nervozniji i to je to…
Čak i državna (nije, hercegovačka, od Hrvata) Lutrija BIH je “nakotila” deset poslovnica u Zenici, iako se većina prometa Bnga, Loto-a i sličnih igara obavlja preko privatnih trafika, koje ne ostvaruju ovakav vid prometa (kladioničarstvo).
Pa pomislite samo dragi Zeničani da Grijanje, Vodovod, Alba, Elektroprivreda, koje svakodnevno kritikujemo imaju desetine hiljada pretplatnika, korisnika, a imaju 1-2 naplatna mjesta. I ad će dobiti još poneko, zajedničko? I gdje zapelo?
Očigledno je, kao u priči sa oporezivanjem manjih dobitaka, da se uopće ne radi o radnim mjestima, jer je “masa” tih djevojaka izabrana, budimo realni, po nekim karakteristikama koje bi im, po tom principu, lagano mogle osigurati posao bilo gdje. Živjele su  i prije, živjeće “i poslije” kladionica.
Ono čega se objektivni promatrači boje jeste politička nadmoć jedne “opcije” u pravosudnim organima FBIH, koja bi Zeničane mogla koštati miliona, možda u najboljem slučaju stotina hiljada KM, ako Ustavni sud proglasi ovakvu odluku neustavnom. Ono što ipak treba biti realan i reći – kladionica je previše, one su postale društveno zlo, problem, koje neorganizovana država kao BiH ne može sama riješiti.
Ako pak dio novca kojeg “ovisnici” ostavljaju na tiketima bude usmjeren u hranu, obuću, odjeću, dobit za državu biće višestruka. Samo se nadati tome.
Preporuka “vojničicama” iz Kladionica da samo razmisle na tren – pišući da vijećnici i gradonačelnik imaju djecu, ukućane, nabrajajući njihovu imovinu, vrijeđajući najprostijim rječnikom sve koji drukčije misle – neka se samo pomisli na jedno – valja nama i dalje živjeti zajedno, jedni pored drugih.
Možda taj kojeg pljujete danas sutra, ako pak i ostanete bez posla, može postati Vaš potencijalni poslodavac ili kolega. Valja se pogledati u oči – ako već morate da radite po naredbi (opcija jedan) ili da iz sebe izbasite sav nakupljen bijes jer vam neko gasi radno mjesto (opcija dva) zadržite barem minimum dostojanstva u ophođenju, jer internet pamti mnogo toga, mnogo duže nego obraz nekih ljudi.
A.DŽ. 


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno