Politika

NS Zenica: Zgradu obdaništa dodijeliti Centru za osobe sa poteškoćama u razvoju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Našoj stranci u Zenici pokrenuli su inicijativu da Grad Zenica dodijeli zgradu obdaništa „Kanarinac“ na upotrebu Centra za osobe sa poteškoćama u razvoju, te omogući investitorima da objekat obnove za potreba Centra.

“Prvi sprat obdaništa Kanarinac u zeničkom naselju Crkvice potpuno je devastiran zbog čestih požara, uzrokovanih okupljanjem lokalnih narkomana i lutalica i već godinama nije u funkciji. Drugi sprat je prilično očuvan i u njemu su smještena dva udruženja koja brinu o djeci sa poteškoćama u razvoju ‘Zvijezda’ i ‘Budimo prijatelji’ te udruženje Roma ‘Romano Centar”, rekla je Sandra Planinčić, članica Naše stranke u Zenici.

U Našoj stranci u Zenici podsjećaju da je prošle godine premijer ZDK potpisao Memorandum o saradnji sa predstavnicima Njemačke vlade, koji bi bili investitori projekta obnove zgrade u Crkvicama.

“Gradske i kantonalne vlasti, međutim, nisu uradile ništa osim stavljanja svog potpisa, a investitori su se povukli i čekaju ‘čiste papire’, odnosno odobrenja vlasništva. Napominjemo da je 2014. godine Skupština ZDK usvojila Odluku o osnivanju dnevnog Centra za osobe sa poteškoćama u razvoju, a u septembru 2016. Centar je počeo sa radom, ali bez adekvatnih uslova i kapaciteta”, ističe Planinčić.

“To je još alarmantnije jer sljedeće godine u JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju 5 osoba sa poteškoćama u razvoju, sa navršenih 21 godinu starosti, mora napustiti ustanovu, a kapaciteti suterena zeničkog Doma za nezbrinutu djecu su prebukirani”, dodaje Planinčić.

“Riješen imovinsko-pravni odnos ovih centara imaju gradovi Tešanj, Maglaj, Žepče, Zavidovići i Visoko, ali Zenica nema, još uvijek. I zenička djeca sa poteškoćama u razvoju trebaju uslove i sadržaje koje imaju centri u pomenutim gradovima i zbog toga bi trebalo realizovati što prije ovu inicijativu”, zaključila je Planinčić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno