Nogomet

NS ZDK: Rezime 2022., historijski nastup amaterske reprezentacije NS ZDK na UEFA Kupu regija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona (NSZDK) održana je press konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati rada iz prošle, 2022.godine, kao i najznačajniji planovi aktivnosti za 2023. s akcentom na historijski uspjeh Amaterske reprezentacije NSZDK, koja ove godine putuje na završnicu UEFA Kupu regija u Španiji za 2022/2023. sezonu.

Prisutnim su se obratili Muris Jabandžić, predsjednik NSZDK, Safija Mahmić, generalna sekretarka NSZDK i Bećir Mehanović, selektor Amaterske reprezentacije NSZDK.

Inače, Juče je održana i redovna-izvještajna sjednica Skupštine NSZDK, na kojoj su usvajani materijali o radu tog saveza, te usvojen Plan aktivnosti za 2023. godinu.

– Akcenat je bio na pomoći klubovima u sufinansiranju troškova takmičenja, te historijski uspjeh i plasman Amaterske reprezentacije ZDK na UEFA Kup regija – istakla je generalna sekretarka NS ZDK Safija Mahmić, koja je podvukla da su realizirali sve.

Nastavljena finansijska stabilnost te pozitivno poslovanje NS ZDK te su imali uspješnu godinu, u kojoj su ostvarili višak prihoda nad rashodina.

Amaterska reprezentacija NSZDK predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na završnom turniru UEFA Kupa regija, koji se od 9. do 17. juna održava u Španiji, potvrđeno je i istaknuto na današnjoj pres-konferenciji.

Selektor Bećir Mehanović predvodio je tim i prošle godine na nacionalnom, te na kvalifikacijskom turniru u Zenici, sa kojeg je prvi put jedna bosanskohercegovačka regija izborila plasman na UEFA Kup regija.

Kazao je nešto više o historijskom plasmanu amaterske reprezentacije na završnicu, koja će biti održana u Španiji

-Prva smo ekipa koja je iz BiH postigla ovakav uspjeh, te se plasirala među osam najboljih u Evropi.

Među 17 ekipa u BiH osvojili smo prvo mjesto, a onda u kvalifikacionoj grupi koja je održana u Zenici, bili bolji od selekcija Izraela, Škotske i Gruzije, te smo se plasirali na završnicu, koja će biti održana u Španiji od 09.do 17.juna ove godine. Sigurno da tamo nećemo putovati s bijelom zastavom, pokušat ćemo se što bolje pripremiti, te na najbolji mogući način predstavljati naš kanton i državu BiH -, kazao je Mehanović.

Na tom će turniru učestvovati predstavnici regija iz Njemačke, Srbije, Poljske, Irske, Portugala, Češke, te domaćina Španije, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe po četiri selekcije. Žrijeb će biti održan 26. marta u Galiciji (Španija), kada će biti poznati protivnici bh. predstavnika.

Pravo nastupa imaju igrači koji se takmiče u trećem rangu nacionalnog takmičenja te koji su minimalno dvije godine igrali na nivou kantona, saopšteno je na pressu.

Predsjednik NSZDK Muris Jabandžić, koji se na čelu ove kantonalne organizacije nalazi dvije godine, istakao je da su svu energiju usmjerili na razvoj omladinskih pogona.

-Svi klubovi sa prostora našeg ZDK-a oslobođeni su plaćanja članarina i registracija za sve omladinske selekcije, bez obzira na stepen takmičenja, dok smo kantonalne klubove oslobodili i plaćanja seniorskih selekcija i članarina kluba. Klubovi koji se takmiče u bilo kojem stepenu takmičenja ove godine neće plaćati ni članarine ni registracije za sve svoje selekcije. To će im omogućiti da ovu godinu rade bez finansijskih obaveza prema NSZDK i to je jedan veliki uspjeh i pokazatelj, da se organizovanim i predanim radom može izaći u susret klubovima. Naš kantonalni savez jedini to radi na prostoru cijele BiH i na to smo ponosni, te se nadamo da će i drugi kantoni/županije krenuti našim stopama. Ovom prilikom moram se zahvaliti našim sponzorima, ali i NS BiH, te Vladi ZDK, koji su nam bili od velike pomoći kako prošle, tako i ove godine. Nadam se da ćemo ove benefite moći obezbijediti i naredne sezone svim klubovima u našem kantonu , rekao je, pored ostalog, Jabandžić.

Zeničko-dobojski kanton u ovom trenutku nema člana Premijer lige u nogometu, ali ima pet klubova u Prvoj ligi FBiH, devet klubova u Drugoj ligi FBiH, grupa „Centar“, kao i 12 ekipa u Ligi ZDK, sa ukupno 66 selekcija.

Tekst i foto E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno