Info

Novine u Nacrtu zakona o stečaju

Prednost pri isplati imaju radnici
Prednost pri isplati imaju radnici
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

 

Novine u Nacrtu zakona o stečaju- Novi zakon o stečajnom postupku u Federaciji trebao bi ubrzati procese pokretanja stečaja u kompanijama koje imaju uvjete za njegovo pokretanje.Nacrt ovog zakona je danas pred Parlamentom Federacije.

Jedan od ciljeva ovog zakona je, kažu nam sudionici u procesu njegove izrade, da se stečajni upravitelj učini odgovornim za brzo završavanje stečajnih postupaka.

U Nacrtu stoji da će se predstečajni postupak morati okončati u roku od 150 dana od dana otvaranja što će spriječiti dugogodišnje agonije sa kojima se sada suočavaju poduzeća.

Jedna od značajnih novina, u odnosu na stari zakon, je da se prije ostalih stečajnih povjerilaca namiruju radnici i prijašnji radnici stečajnog dužnika, osim članova uprave društva, članova nadzornog odbora i odbora za reviziju, sa potraživanjima u zadnjih 12 mjeseci od dana otvaranja stečajnog postupka.

Nacrt zakona sadrži odredbe o predstečajnom postupku što je također novinu u odnosu na vežaći zakonski tekst.

“Naime, dosadašnja iskustva iz prakse pokazuju da je neophodno intervenirati na poslovanje određenih poslovnih subjekata, već u ranoj fazi kada postoje određeni pokazatelji da će poslovanje nekog poslovnog subjekta u dogledno vrijeme biti ugroženo. Ovim zakonskim odredbama želi se pružiti prilika samom dužniku da na vrijeme pokuša osnažiti svoje poslovanje i time spriječiti nastupanje štetnih posljedica, koje će neminovno nastupiti prema svim pokazateljima iz dosadašnjeg rada”, navodi se u objašnjenima Nacrta zakona.

Dodaje da ova faza postupka predstavlja veoma značajnu novinu u našem pravnom sistemu i da je njeno uvođenje rezultat je pozitivnih pokazatelja u zemljama koje sadrže ovo zakonsko rješenje.

Nacrt propisuje da će se novčanom kaznom od 10.000 KM do 20.000 KM kazniti za prekršaj organ ovlašten za zastupanje stečajnog dužnika ako ne podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u roku od 30 dana od dana nastupanja platežne nesposobnosti.

U članu 58. je definirano tko je i u kojem roku dužan podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. Ukoliko je stečajni dužnik pravno lice, organ ovlašten za zastupanje dužan je da u slučaju nastupanja platežne nesposobnosti bez odgađanja podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Sud je obavezan da prijedlog za otvaranje stečajnog postupka razmotri u roku od osam dana od dana prijema, navodi se u Nacrtu.

Propisano je također ako stečajni dužnik, odnosno organ ovlašten za zastupanje stečajnog dužnika, ne podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u roku od 60 dana od dana nastupanja platežne nesposobnosti, kazniće se novčanom kaznom za prekršaj, te da je ovlašteni organ za pokretanje prekršajnog postupka Finansijsko informatička agencija.

”Ovakvom zakonskom odredbom otklonjeni su nedostaci u važećem tekstu, jer prema važećim odredbama nije postojao način pokretanja prekršajnog postupka obzirom da nije bio definiran ovlašteni pokretač u skladu sa članom 53. Zakonom o prekršajima. Praktično važeće zakonsko rješenje je u praksi neprovodivo, što se u predloženom rješenju adekvatno riješilo davanjem nadležnosti Finansijsko informatičkoj agenciji, koja ima uvid u poslovni status dužnika prema financijskim izvještajima koje su joj poslovni subjekti dužni dostavljati”, navodi se u obrazloženju Nacrta.

Nacrtom zakona se definirana reorganizacija stečajnog dužnika i pokušaj njegove revitalizacije. On definira poseban dio stečajnog postupka, kojim se stečajni dužnik pomoću posebnog stečajnog plana pokušava oživjeti i ponovno vratiti u redovno poslovanje.

”Ovaj dio zakonskog teksta je veoma značajan jer ukazuje da otvaranje stečajnog postupka nad određenim stečajnim dužnikom ne mora neminovno značiti i njegovo gašenje. Naprotiv, adekvatnim mjerama i intervencijama u radu, jasno definisanim kroz plan reorganizacije stečajnog dužnika, isti može biti ponovno oživljen i nastaviti sa radom”, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Prema podacima Centralne banke za rujan/septembar ove godine, u Bosni i Hercegovini je trenutno blokiran 70,153 račun poslovnih subjekata, a 44,570 kompanije imaju blokiran barem jedan račun. Stečajni upravnici kažu da je to prvi znak nelikvidnosti što je upravo uvjet za stečaj. Objašanjavju da je kompanija koja ne isplaćuje plaće jedan mjesec može smatrati nelikvidnom.

STEČAJNI POSTUPAK SE MORA OKONČATI U ROKU OD GODINU DANA

Nacrtom zakona je definiran rok za okončanje stečajnog postupka, gdje je propisano da će se stečajni postupak okončati u roku od godinu dana, a u složenijim slučajevima u roku od dvije godine. Nadalje, kao izraz pojačane discipline nad radom svih sudionika u stečajnom postupku, članom 22. Nacrta zakona propisuju se sredstva prisile koja je nadležan da provede stečajni sudac, ukoliko se učesnici u postupku ne ponašaju u skladu sa zakonom.

Između ostalog novčane kazne su znatno povećane, odnosno mogu se izreći do 10.000 KM. Kao posebnu afirmaciju načela hitnosti postupka, predstavlja član 23. u kojem se obrađuje pravo žalbe na odluke suda i u kojem je predloženo da žalba nema suspenzivno dejstvo. Dakle, žalba ne odlaže izvršenje rješenja, ukoliko to zakon u određenim slučajevima izričito ne propisuje. Time se želi izbjeći odugovlačenje postupka, koje se vrlo često koristi u praksi, kada se žalba izjavljuje samo u tom cilju.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno