Info

Novinari rade pod pritiskom i prijetnjama

Novinari rade pod pritiskom i prijetnjama
Novinari rade pod pritiskom i prijetnjama
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novinari rade pod pritiskom i prijetnjama- Novinari u BiH izloženi su prijetnjama smrću, fizičkim napadima, verbalnim prijetnjama i zastrašivanjima, političkim pritiscima, rodnom šovinizmu, nacinalističkim i drugim napadima, podaci su institucija i udruženja koja se bave pitanjem slobode medija i zaštite novinara.

U izvještaju o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH koje je Ministarstvo pravde pripremilo za Parlamentarnu skupštinu BiH navedeni su podaci Linije za pomoć novinarima koja djeluje pri Udruženju “BH novinari”, prema kojima su se u BiH od septembra 2014. do kraja 2015. godine desila 44 slučaja kršenja slobode medija i prava novinara, među kojima i dvije prijetnje smrću.
Linija za pomoć novinarima navodi da je od 60 krivičnih djela prema novinarima evidentiranih od 2006. do kraja 2014. godine pravno okončano svega njih 15 odsto.

Da u BiH postoje problemi u slobodi medijskog izražavanja upozoreno je i u izvještaju EU o BiH iz 2015. godine, u kojem je istaknuto da je BiH između dva godišnja izvještaja EU nazadovala jedino u oblasti slobode medija.

U izvještaju Evropske komisije za BiH koja se odnosi na 2015. godinu navodi se da je “nastavljen politički i finansijski pritisak na medije”.

“Praksa zastrašivanja i upućivanja prijetnji novinarima i urednicima se nastavlja kao i polarizacija medija na političkoj i nacionalnoj osnovi”, dodaje se u izvještaju Evropske komisije uz ocjenu da postupanje vlasti u slučaju upućivanja prijetnji novinarima nije zadovoljavajuće.

Stav OEBS-a je da je bezbjednost novinara i dalje glavna prijetnja slobodi medija u BiH te da borba za iskorjenjivanje prakse nekažnjavanja u ovoj oblasti ima suštinski značaj.

Prema ocjeni fondacije “Hajnrih Bel”, BiH je ove godine na ljestvici svjetskog Indeksa slobode štampe zauzela 68. mjesto.

Ministarstvo pravde BiH konstatuje da je za demokratsko i slobodno društvo potrebno obezbijediti slobodu izražavanja i slobodu meija, što podrazumijeva pravo na iznošenje mišljenja i objavljivanje informacija bez straha od kažnjavanja ili nekih drugih posljedica.

“Međutim, javnost u BiH je u posljednjih nekoliko godina upoznata sa sve češćim napadima na novinare i medije, što ne govori u prilog demokratskom ambijentu BiH, pogotovo što ti napadi nisu adekvatno sankcionisani”, stav je Ministarstva pravde.

U izvještaju se ističe da direktne i indirektne prijetnje novinarima i pojedinim medijima pojedinaca ili grupacija koji nastoje da kontrolišu medije, podijeljenost medija po entitetskim linijama ili nacionalnoj osnovi, nesumnjivo utiče na povećanje neprofesionalizma samih novinarima.

Uz ocjenu da BiH ima savremen zakonski okvir koji reguliše medije, pa i status novinara, koji se ne provodi u potpunosti, Ministarstvo pravde BiH preporučilo je sačinjavanje analize opravdanosti uvođenja novih krivičnih djela radi efikasnije zaštite novinara tokom obavljanja posla, te vođenja evidencije o krivičnim djelima napada na novinare.

Izvještaj Ministarstva pravde BiH koji je sačinjen na zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, usvojen u februaru, pred poslanicima ovog doma trebalo bi da se nađe na sjednici 30. avgusta.

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno