Info

Novi zakon za trgovce u BiH

Novi zakon za trgovce u BiH
Novi zakon za trgovce u BiH

Novi zakon za trgovce u BiH- Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH predviđeno je, uz ostalo, rješavanje problema sive ekonomije, kao i otklanjanje barijera za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kazao je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, uoči javne rasprave o tom nacrtu održane u Mostaru.

U izjavi za medije o zakonskim rješenjima koja će poboljšati unutrašnju trgovinu u Federaciji, ministar Vujanović naveo je primjer rješavanja problema sive ekonomije koja je, kako je kazao, aktualna i prisutna u našem društvu.

Nacrtom je, uz ostalo, regulirano i uklanjanje odredbe da se određena količina domaćih proizvoda mora nalaziti na policama trgovinskih lanaca.

Naime, prema standardima Europske unije takve su odredbe nedopustive i moraju se otkloniti što je i urađeno, kazao je ministar, naglasivši pritom kako se domaći proizvodi već nalaze na policama trgovačkih lanaca te da ne treba nikakvo zakonsko rješenje koje će favorizirati domaće proizvode. Dakle, novim zakonom trgovci više neće morati imati minimalno 40 posto domaćih proizvoda.

Vujanović je ocijenio kako se potrošačka svijest u zemlji mijenja te da sve više osoba kupuje domaće proizvode.

Naveo je i primjer ekonomsko-potrošačkog patriotizma u skandinavskim zemljama, gdje ljudi cijene i traže domaće proizvode što im nitko ne treba sugerirati.

“To je nekakva svijest koju i mi trebamo izgrađivati i poboljšati. Naši proizvodi su kvalitetni i trebamo ih konzumirati”, ustvrdio je ministar.

Na upit koliki je trenutni postotak domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca, ministar je kazao kako to nitko ne zna jer ne postoji razrađena metodologija kako bi se taj podatak mogao utvrditi.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, osim u Mostaru, bit će obavljena i u Tuzli, Zenici i Sarajevu.

Radi se o redovnoj zakonskoj proceduri između kreiranja željenog zakonskog rješenja, a ambicija i želja federalnog ministra je da se čuje mišljenje javnosti, odnosno svih relevantnih faktora vezano za sve ono što tretira nacrt spomenutog zakona.

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem