Biznis

Novi zakon u FBiH donosi neradnu nedjelju, e-trgovinu i samouslužno točenje goriva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Do kraja ove godine Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini naći će se pred članovima Vlade FBiH, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Njime je, između ostalog, predviđeno uvođenje neradne nedjelje u trgovinama na području FBiH.

O ovoj temi smo razgovarali sa federalnim ministrom trgovine Amirom Hasičevićem koji je istakao da je inicijativa za uvođenje neradne nedjelje potekla od Sindikata radnika u trgovini kojih u Federaciji BiH ima oko 99.000, a 72 posto čine žene.

Njihov argument je da je nedjelja dan za porodicu i izjasnile su se da bi im značilo da taj dan provedu sa svojim ukućanima”, kaže Hasičević.

S obzirom na to da mnoge interesuje kako bi neradna nedjelja bila primjenjivana te da li bi baš sve prodavnice bile zatvorene, Hasičević dodaje da zakonsko rješenje predviđa i izuzeća.

“Predviđeno je izuzeće za benzinske pumpe, pekare, dežurne apoteke, suvenirnice u turističkim mjestima… Ministarstvo trgovine već radi intenzivno na izradi ovog zakona”, ističe Hasičević.

Kazao nam je i da je jučer održan drugi po redu sastanak sa predstavnicima sindikata na kojem je razgovarano o aktivnostima koje su do sada poduzete.

“Podsjećam da su pojedini gradovi Mostar, Čapljina, Livno, Sanski Most, Kiseljak, Goražde već uveli neradnu nedjelju. U protekla dva i po mjeseca organizovani su sastanci i sa predstavnicima velikih trgovačkih lanaca u Federaciji i poslodavci su podržali uvođenje neradne nedjelje i poručili kako bi im značilo da se ovo pravilo uvede na nivou Federacije BiH”, objašnjava.

Zakon je u velikoj mjeri, kaže nam, sastavljen, a radna grupa Ministarstva trgovine intenzivno radi na njegovoj doradi te će do kraja ovog mjeseca tekst biti zaokružen. Na jesen bi taj zakon trebao biti i razmatran u Vladi FBiH.

“Novim tekstom Zakona o unutrašnjoj trgovini, između ostalog, definisano je i zaokruživanje cijena, elektronsko poslovanje odnosno e-trgovina, samouslužno točenje goriva na benzinskim pumpama i još niz pitanja koja su jasno precizirana što će olakšati i rad trgovcima, inspekciji, ali i otkloniti nedoumice potrošačima”, kaže Hasičević u razgovoru za Klix.ba.

Naravno, dodaje, poslodavcima poslovanje znatno olakšalo donošenje iste takve odluke u entitetu Republika Srpska. U pojedinim gradovima RS-a također je nedjelja neradna, poput Bijeljine.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno