Naše

Novi zagađivač – ne treba nam!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kad se spomene aerozagađenje i Sarajevo, onda svakom Zeničaninu, Tuzlaku i još ponekim vjerovatno momentalno skoči pritisak. Nažalost, samo zbog medijskog pritiska i kampanje to postane i vitalni državni problem.

Kada se to dešava ovim drugorangiranim, onda se to podrazumijeva, pa oni odavno žive sa tim svih 365 dana u godini i kad se ne loži, na + 35o C. I koliko god mi u Zenici bili sretni zato što smo našli glavnog krivca za probleme – Mittal, ta sreća nam nije donijela rješenje muka. Uzalud Eko forum Zenica već više od decenije nastoji pomaknuti stvari sa mrtve tačke, oni koji to mogu nisu našli dovoljno motiva da omoguće zdraviju sredinu građanima Zenice i stavili su u prvi plan ono što nije u interesu ogromne većine građana.

Zato i dalje imamo umjesto tri preko stotinu dana u godini prekoračenje dozvoljenih granica prašine, SO2. I sva sreća po zagađivača što ne ispuni naredbe o mjerenju aromatskih ugljovodonika u zraku i taložnoj prašini PM 10 i 2,5 jer bi tek tu vidjeli koliko smo ugroženi.

Zato imamo epizode trovanja ribe u Bosni, nizvodno od grada, zato nam Rača i dalje raste prijeteći da, kad jednom krene nizbrdo poravna veći dio terena, zato svo domaće voće i povrće u Zenici kupujemo isključivo na vlastiti rizik. O Prašnicama i KB Zenica ovaj put nećemo, toga smo i suviše bolno svjesni, naročito ovih dana pod pandemijom. Toliko za uvod.

I kad vam se u ovakvom svjetlu pojavi novi „stari“ igrač iz igara zagađenja okoliša – KPZ Zenica, i to u centru gradske zone, jedino što se može i mora reći – NEĆE MOĆI !

Zenica i Zeničani su dovoljno bolesni, dovoljno otrovani, dovoljno ogorčeni i zagađivačima i vlastima da više ne dozvole ni jednu novu ćevabdžinicu ili pekaru (koliko god mirisali), a kamo li industrijski izvor zagađenja u sred grada. I ne treba nam niko objašnjavati da je ovdje interes grada i građana i da nas ovi mogu slobodno trovati. Ovo je federalna ustanova koja na federalnom budžetu ima  riješeno finansiranje i za ovaj rad iz „hobija“ ne postoji apsolutno nikakav ekonomski interes grada.

Zato, kakav god bio razlog ovih ekoloških incidenata, ili propusti i kvarovi ili još gore, nova tehnologija ili tehnološki proces, treba ga odmah zabraniti i zaustaviti. Zenica i njeni građani su predugo taoci nekih i nečijih interesa izvan Zenice, pa bili oni državni ili federalni i posljedice ovakvih tehnologija plaćaju građani Zenice onim najvrednijim, svojim zdravljem ili životima. Zato tražimo od federalnog inspektora u Zenici, posjetu ovoj ustanovi i utvrđivanje stanja, a zatim i donošenje mjera protiv ovakvog “rada”. Prije nego ovo postane redovna praksa, treba je presjeći u startu kako nam neki sutra ne bi tvrdili da nema dokaza ili umišljaja.

Zlatan Alibegović – autor članka je predsjednik Eko foruma Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno